Meer over 25 jaar DIA

2021 was een bijzonder jaar voor Duitsland. Na 16 jaar vertrok bondskanselier Angela Merkel uit de politiek. Wat betekent deze machtswisseling in een wereldwijd roerige tijd? Bijvoorbeeld voor de Europese integratie, het behalen van internationale milieudoelstellingen en de verhoudingen op het internationale toneel? Wat zijn de consequenties en kansen voor Duitsland, voor Europa en voor de rest van de wereld?

25 jaar Duitsland Instituut Amsterdam (DIA)
Deze grote thema’s wilden we aansnijden in dit ook voor het DIA bijzondere 2021. Het DIA bestond namelijk 25 jaar. Een jubileum dat we niet alleen aangrepen om terug te blikken op de mijlpalen van de afgelopen jaren, maar vooral ook om vooruit te kijken. Naar het jaar 2030 om precies te zijn. Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten? Welke kansen en ontwikkelingen zien wij voor Duitsland, het belangrijkste land van de Europese Unie? En wat betekent dat voor ons, in Nederland?

Om deze kwesties te verkennen gingen we in gesprek met experts. Hoe kijken zij naar de toekomst vanuit hun vakgebied, zoals bijvoorbeeld politiek, digitalisering, milieu, cultuur en economie? We nodigden deze experts uit tijdens (online) events, interviewden hen voor een speciale podcastreeks en deelden hun verhalen via social media en artikelen.

Verbinden en voorop lopen
Als DIA vinden we het belangrijk om deze gesprekken aan te jagen. Om voorop te lopen in dit debat. Om niet alleen te reageren op de ontwikkelingen die we signaleren, maar ook om een bijdrage te leveren aan de perceptie van en de kennis over het voor ons zo belangrijke buurland. 

De afgelopen 25 jaar hebben we kunnen zien dat het Duitslandbeeld positief is veranderd. Van degelijk en saai naar open, vriendelijk en vooruitstrevend. Stond Duitsland eerder bekend als ingedut vakantieland voor gepensioneerden, zo is het vandaag de dag ook een bruisende trekpleister voor jongeren en een aantrekkelijke bestemming voor innovatieve ondernemers.

Het DIA heeft hieraan een bijdrage kunnen leveren door altijd de verbinding te zoeken. Door direct contact te faciliteren tussen verschillende groepen aan beide kanten van de grens; van leraren tot kunstenaars en van politici tot studenten. Want dat is de belangrijkste manier om stereotypische beeldvorming tegen te gaan: Elkaar leren kennen en waarderen.

Wat kunnen we van elkaar leren?
Steeds is ons uitgangspunt de vraag: hoe kunnen we elkaar begrijpen, wat kunnen we van elkaar leren? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we dat blijven doen? Door ons hard te maken voor de Duitse taal op middelbare scholen, docenten te ondersteunen en nieuwe Duitslandspecialisten en academici op te leiden en verder te helpen.

Deze verbindende rol blijven we vervullen en vinden we telkens weer opnieuw uit.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger