Rosa Pelser

Rosa Pelser studeert Nederland-Duitsland-Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Westfälische Universität Münster. Van februari tot juli 2016 is ze als stagiaire verbonden aan de redactie van Duitslandweb.

Duitsers staan samen borg voor Syrische vluchtelingen

Achtergrond - 30 juni 2016 - Auteur: Rosa Pelser Duitsers staan samen borg voor Syrische vluchtelingen
Syrische vluchtelingen in Duitsland hebben vaak noodgedwongen familie achtergelaten in oorlogsgebied. Verschillende burgerinitiatieven helpen om familieleden via een veilige weg naar Duitsland te laten komen. Eén van die initiatieven is Flüchtlingspaten Thüringen.

Lees meer

Nederlandse schrijvers profiteren van Buchmesse

Achtergrond - 21 juni 2016 - Auteur: Rosa Pelser Nederlandse schrijvers profiteren van Buchmesse
Nederlandstalige literatuur is populair in Duitsland. Dat Nederland en Vlaanderen gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse in oktober geeft de literaire betrekkingen tussen de drie landen een flinke impuls.

Lees meer

Staat van Duitsland: Media onder vuur

Achtergrond - 26 mei 2016 - Auteur: Rosa Pelser Staat van Duitsland: Media onder vuur
De Bayerische Rundfunk deed deze maand onderzoek naar het vertrouwen van de Duitse bevolking in de media. Aanleiding voor het onderzoek is de aanhoudende kritiek op de journalistiek. De Duitse media kampen al langer met een geloofwaardigheidsprobleem. Het is een van de thema's van debatmiddag 'De Staat van Duitsland' op 3 juni in Amsterdam.

Lees meer

Militaire interventies blijven worsteling voor Bondsdag

Achtergrond - 18 mei 2016 - Auteur: Rosa Pelser Militaire interventies blijven worsteling voor Bondsdag
Hoewel militair ingrijpen voor Duitsland een precair onderwerp blijft, wordt er in de Bondsdag noodgedwongen regelmatig over gedebatteerd. Sjors van Brakel, student aan de Universiteit Utrecht, onderzocht de standpunten van de CDU/CSU en de SPD over militaire interventies in onder meer Irak en Afghanistan. Hij vertelt erover in de serie ‘De Masterscriptie’. “De partijen vulden hun posities eerder pragmatisch dan principieel in.”

Lees meer

Dag van de Duitse taal wordt traditie op scholen

Achtergrond - 20 april 2016 - Auteur: Rosa Pelser Dag van de Duitse taal wordt traditie op scholen
Honderden scholen in heel Nederland doen op 21 april mee aan de vijfde Dag van de Duitse taal. Toevallig is kanselier Merkel op dezelfde dag met een deel van haar kabinet in Eindhoven voor Nederlands-Duits regeringsoverleg.

Lees meer

Handelsmissie Beieren: Samenwerking intensiveren

Achtergrond - 7 april 2016 - Auteur: Rosa Pelser Handelsmissie Beieren: Samenwerking intensiveren
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen volgende week een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Beieren. Het koninklijk paar gaat naar de steden München, Neurenberg en Erlangen. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel begeleidt gelijktijdig een handelsmissie naar de Duitse deelstaat. Ongeveer honderd bedrijven reizen mee.

Lees meer

'Reichsbürger' ontkennen de Bondsrepubliek

Achtergrond - 23 maart 2016 - Auteur: Rosa Pelser 'Reichsbürger' ontkennen de Bondsrepubliek
Ze weigeren de Bondsrepubliek Duitsland te erkennen en vinden dat de Duitse wet niet op hen van toepassing is: de Reichsbürger zijn een opmerkelijk Duits fenomeen. NB: Dit artikel is van 2016. Lees meer over de Rijksburgerbeweging in 2022 en de verijdelde staatsgreep

Lees meer

Volop Nederlandse auteurs op Buchmesse Leipzig

Achtergrond - 17 maart 2016 - Auteur: Rosa Pelser Volop Nederlandse auteurs op Buchmesse Leipzig
Op de Leipziger Buchmesse, die donderdag is begonnen, kan het Nederlands Letterenfonds vast warmdraaien voor de Frankfurter Buchmesse, in oktober. De beurs in Frankfurt heeft Nederland als gastland uitgenodigd en dat zorgt voor een intensieve Duits-Nederlandse uitwisseling dit jaar. “Er is er een ongekend aantal vertalingen van nieuwe titels in voorbereiding.”

Lees meer

Duitse cultuur proeven tijdens Boekenweek

Achtergrond - 4 maart 2016 - Auteur: Rosa Pelser Duitse cultuur proeven tijdens Boekenweek
Over anderhalve week begint de boekenweek met Duitsland als thema. ‘Was ich noch zu sagen hätte’ gaf organisator CPNB als titel mee. De lijst activiteiten is lang, hier een kleine selectie. Meer activiteiten zijn te vinden in onze agenda en via de website van de Boekenweek.

Lees meer

Duitsers kopen hun boeken veel vaker online

Achtergrond - 3 maart 2016 - Auteur: Rosa Pelser Duitsers kopen hun boeken veel vaker online
Waar kun je de literatuurscene van een land nou beter leren kennen dan in het land zelf?, dachten de uitgevers van Mairisch Verlag uit Hamburg. Omdat Nederland gastland is op de Frankfurter Buchmesse in oktober, verhuisden alle vijf Mairisch-medewerkers voor een maand naar Amsterdam. 

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger