Vera Konijn
Stagiaire Duitslandweb

Vera Konijn
© V. Konijn

Vera Konijn studeert Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden. Ze loopt stage bij de redactie Duitslandweb. 

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Achtergrond - 27 december 2018 - Auteur: Vera Konijn Jaaroverzicht Duitsland in 2018
Grote politieke verschuivingen, extreme droogte en een aanhoudende discussie over de opvang van vluchtelingen. Dit was Duitsland in 2018.

Lees meer

Duitse 'angst voor alles' onder de loep

Achtergrond - 13 december 2018 - Auteur: Vera Konijn Duitse 'angst voor alles' onder de loep
Zorgen om volkstelling, kernenergie of het uitsterven van bossen; Duitsers staan in het buitenland ook wel bekend als angsthazen. Er is zelfs een begrip voor het fenomeen bedacht: German Angst. De tijdelijke tentoonstelling ‘Angst. Eine deutsche Gefühlslage?’ in het Haus der Geschichte in Bonn onderzoekt deze collectieve neiging tot zwartkijken.

Lees meer

Veel folklore bij Duits Sinterklaasfeest

Achtergrond - 29 november 2018 - Auteur: Vera Konijn Veel folklore bij Duits Sinterklaasfeest
In Duitsland geen chocoladeletters, sinterklaasjournaal of nationale intocht. Het feestje rondom Nikolaus, zoals de goedheiligman in Duitsland bekend staat, wordt niet zo uitgebreid gevierd als in Nederland. Wel zijn er heel veel variaties op het feest, verschillend per regio en plaats.

Lees meer

Scholieren rappen in het Duits: 'Ich bin wie ich bin!'

Achtergrond - 29 november 2018 - Auteur: Vera Konijn Scholieren rappen in het Duits: 'Ich bin wie ich bin!'
Even geen dikke boeken of saaie grammatica, maar in het Duits rappen over respect, gelijkheid en acceptatie. Acht scholen uit heel Nederland hebben woensdag hun beste hiphop-formaties afgevaardigd naar Amsterdam. Na vier jaar is de hiphop-battle terug van weggeweest.

Lees meer

Wie helpt de Duitse student aan onderdak?

Achtergrond - 22 november 2018 - Auteur: Vera Konijn Wie helpt de Duitse student aan onderdak?
De woningnood voor Duitse studenten is nijpend: in veel universiteitssteden staan duizenden studenten op wachtlijsten. Prijzen rijzen de pan uit. Verschillende initiatieven roepen de politiek op wat aan de problemen te doen.

Lees meer

Merkel: 'Ik werd niet als kanselier geboren'

Achtergrond - 30 oktober 2018 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Vera Konijn Merkel: 'Ik werd niet als kanselier geboren'
Het tijdperk van Angela Merkel loopt langzaam ten einde. Ze heeft gekozen voor een afscheid in meerdere bedrijven. Merkel stelt zich in december na achttien jaar niet meer herkiesbaar als partijvoorzitter van de CDU. Als haar termijn als kanselier in 2021 voorbij is, wil ze de politiek verlaten. Een terugblik op Merkels politieke loopbaan.

Lees meer

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

Achtergrond - 24 oktober 2018 - Auteur: Vera Konijn Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus
Lügenpresse, Lügenpresse klinkt het op demonstraties van anti-islambeweging Pegida en de rechts-populistische AfD. Leugenpers. De kreet wordt in Duitsland steeds weer gebruikt om wantrouwen tegen media uit te drukken. Velen associëren de term met de tijd van het nationaalsocialisme, maar het woord kent een langere geschiedenis.

Lees meer

Nieuw rechts als spiegelbeeld van '68

Achtergrond - 18 oktober 2018 - Auteur: Vera Konijn Nieuw rechts als spiegelbeeld van '68
In Duitsland keren rechtse bewegingen zich tegen het establishment. Populisme-expert Koen Vossen gaat op 1 november in gesprek met socioloog Thomas Wagner over deze nieuw rechtse en populistische bewegingen in de themasessie Wer ist 'das Volk'. Ter voorbereiding een handige lijst met artikelen en boeken over dit thema.

Lees meer

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

Achtergrond - 11 oktober 2018 - Auteur: Vera Konijn Duitse firma's trekken zich terug uit Iran
Duitse firma’s trekken zich massaal terug uit Iran. Volkswagen is het nieuwste bedrijf dat overweegt zijn activiteiten in het Midden-Oosten terug te schroeven. De ondernemingen reageren daarmee op de zware sancties die de VS Iran heeft opgelegd en op de druk die de Amerikaanse ambassadeur Grenell op hen uitoefent.

Lees meer

Gevolgen DDR-doping werken nog steeds door

Achtergrond - 3 oktober 2018 - Auteur: Vera Konijn Gevolgen DDR-doping werken nog steeds door
Topsporters in de DDR kregen - vaak zonder het te weten - doping toegediend. Met de gevolgen daarvan moeten ze tot op de dag van vandaag leven. Om getroffenen bij te staan, riep de Duitse overheid een hulpfonds in het leven. De deadline voor claims bij dat fonds is nu met een jaar verlengd omdat zich nog steeds nieuwe slachtoffers melden. Ook de kinderen van de sporters hebben gezondheidsproblemen door de doping. 

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger