Coalitie stemt in met omstreden spionagewet
Nieuws

Achtergrond - 13 november 2008

(13 november 2008) De Duitse federale recherche BKA mag computerbestanden doorzoeken en verborgen camera’s inzetten in de strijd tegen het terrorisme. De coalitiepartijen CDU en SPD stemden gisteren in met de omstreden wetswijziging die de bevoegdheden van het BKA vergroot. De oppositie is furieus.

Een spandoek tegen de omstreden spionagewet. Afb: DPA/Picture AllianceVolgens de liberale FDP, de Groenen en Die Linke gaat het wetsvoorstel veel te ver. Zo wordt door de nieuwe regeling ook het beroepsgeheim van bijvoorbeeld artsen en journalisten sterk beperkt. De FDP en Groenen kondigden aan het besluit aan te vechten bij de hoogste federale rechtbank in Karlsruhe.

Duitse FBI

“Schäuble wil een Duitse variant van de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst FBI opzetten”, stelde fractievoorzitter Renate Kühnast van de Groenen. Die Linke meent dat door deze een nieuwe Duitse dictatuur een stukje dichterbij is gekomen. Ook de pers en de Duitse orde van advocaten uiten stevige kritiek, nu het beroepsgeheim mogelijk verder wordt uitgehold.

Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) wees de klachten van de oppositie van de hand. Volgens de christen-democraat voldoet het besluit aan alle eisen die de Duitse grondwet stelt. “Wij weten precies wat wel en wat niet is toegestaan”, aldus Schäuble “We hebben ons nauwkeurig aan de wet gehouden.”

Al jaren wordt geruzied over de omstreden wet. De CDU toonde zich altijd een warm pleitbezorger van de BKA-wet, de SPD stond er meer sceptisch tegenover. De christen-democraten zijn er uiteindelijk in geslaagd haar coalitiepartner te overtuigen van de noodzaak van de wet. De federale recherche zou binnen het voorstel alleen maar bevoegdheden erbij krijgen die de politie al heeft.

Trojaanse paarden

De CDU wil zogenaamde ‘Bundestrojaner’ inzetten. De overheid stuurt dan een serieus uitziende e-mail naar verdachten met in de bijlage een Trojaans paard. Als de ontvanger het bestand opent, nestelt zich een programma op de harde schijf dat de gegevens naar de afzender van de e-mail stuurt. Zo heeft de overheid inzage in bankrekeningen, mailverkeer en documenten die in de computer staan opgeslagen.

Volgens computerexperts loopt de regering zelf gevaar door deze methode. Een beetje handige terrorismeverdachte die de spionagesoftware op zijn computer ontdekt, kan de staat bewust om de tuin leiden door bewust verkeerde informatie te lekken.

De goedkeuring van de wet heeft waarschijnlijk een extra steuntje in de rug gekregen na de arrestatie van de zogenaamde Sauerlandgroep. Vorig jaar zomer werden in een vakantiehuisje in Medebach drie mannen opgepakt die met zelfgemaakte bommen een aanslag planden.

Volgens de CDU kan de federale recherche de beveiligde computerbestanden van de Sauerlandgroep nog steeds niet kraken. “Als de federale recherche via het internet zonder medeweten van de verdachten in hun computers kon rondkijken, had dit probleem zich niet voorgedaan”, aldus een woordvoerder van de CDU.

                                                     sueddeutsche.de / Spiegel Online / faz.net

Afbeelding:

DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger