Discussie NPD laait op na moordaanslag
Nieuws

Achtergrond - 17 december 2008

(17 december 2008) De Duitse minister Brigitte Zypries van Justitie (SPD) ziet niks in een nieuwe poging de extreem-rechtse partij NPD te verbieden. Stemmen daartoe gingen op na de moordaanslag op een politiechef in Passau afgelopen zaterdag. Wel zit schot in de zoektocht naar de daders.

Driehonder sympathisanten liepen afgelopen maandag mee in een demonstratie tegen extreem-rechts door het centrum van Passau. Afbeelding: DPA / Picture Alliance Volgens Zypries zal een nieuwe verbodsprocedure tegen de NPD niets uithalen, omdat het erg moeilijk is aan te tonen dat de partij de rechtsstaat ondermijnt. “Zonder glasheldere, eenduidige en vooral bruikbare bewijzen, hebben we niets,” aldus de minister in boulevardkrant Bild.

Aanleiding voor de nieuwe discussie de NPD te verbieden is de aanslag op het hoofd van de politie in het Beierse Passau, Alois Mannichl. Hij werd afgelopen zaterdag voor zijn eigen huisdeur neergestoken door, naar alle waarschijnlijkheid, iemand uit extreem-rechtse hoek.

Nationale Verzet

Mannichl raakte zwaargewond, maar kon zelf een beschrijving van de dader geven. Het zou gaan om een skinhead, die zijn aanslag vergezeld liet gaan van de woorden “groeten van het Nationale Verzet” – een term die Duitse neonazi’s en rechts-extremen zich voor hun groeperingen hebben toegeëigend. De politiechef was zeer ongeliefd in dat milieu vanwege zijn harde koers tegen extreem-rechtse groeperingen.

De politie zegt goede vorderingen te maken in het zoeken naar de dader. Dinsdag zijn een man en echtgenote aangehouden. Zij zijn zelf geen verdachte, maar worden in verband gebracht met de mogelijke dader. Afgelopen weekend waren al twee mannen gearresteerd. Zij werden na een ontlastende verklaring van Mannichl weer vrijgelaten.

Extreem-rechts geweld

In Duitsland is zeer geschokt gereageerd op het voorval. De Beierse minister Joachim Hermann van Binnenlandse Zaken (CSU) sprak van een “compleet nieuwe dimensie” en een “escalatie” van extreem-rechts geweld. Zijn Beierse collega Beate Merk van Justitie ziet in de aanslag “een aanval op ons allemaal”.

De Beierse minister-president Horst Seehofer (CSU) zei een nieuwe verbodspoging van de NPD te willen onderzoeken: “Laat er geen twijfel over bestaan, dat we met alle beschikbare middelen extreem-rechts in Beieren zullen bestrijden”.

Duitse rechtsstaat

In 2001 werd eerder geprobeerd de partij te verbieden, op initiatief van de bondsregering van toenmalig kanslier Gerhard Schröder, de Bondsdag en de Bondsraad. De hoogste Duitse rechtbank, het Bundesverfassungsgericht, dat zich erover moest uitspreken of de NPD in strijd handelde met de beginselen van de Duitse rechtsstaat, seponeerde de zaak in 2003.

Het bewijsmateriaal tegen de NPD bleek voor een belangrijk deel afkomstig van undercoveragenten van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Zij hadden zich omhoog gewerkt tot in de top van de partij, maar daardoor was onduidelijk in hoeverre zij zelf verantwoordelijk waren voor de inhoud van het bewijsmateriaal.

De rechters verklaarden daarop dat bij een nieuwe verbodspoging van de NPD bewijsmateriaal van undercoveragenten buiten beschouwing zou worden gelaten. Zij behoren evenwel tot de schaarse middelen voor de veiligheidsdiensten om harde bewijzen tegen de partij te verkrijgen.

Politieke middelen

Zypries wil de NPD daarom “vooral met politieke middelen” bestrijden. “Daarom krijgen veel projecten tegen rechts-extremisme financiële ondersteuning van de bondsregering,” aldus de minister van Justitie. De SPD-fractie in de Bondsdag dringt aan de partijfinanciering van de NPD door de Duitse staat stop te zetten. Initiatieven daartoe zullen in het voorjaar worden besproken.

De NPD is momenteel met zes fractieleden vertegenwoordigd in het deelstaatparlement van Mecklenburg-Vorpommern en met acht vertegenwoordigers in dat van Saksen.

                                                           Welt Online / Heute.de / Spiegel Online

Afbeelding:

DPA / Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger