Duitslandweb logo Duitslandweb

Na mesaanval Mannheim: Scholz wil meer uitzettingen

Kort nieuws - 6 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil dat Duitsland toch weer zwaar criminele en gevaarlijke asielzoekers uit Afghanistan en Syrië gaat uitzetten. Dat zei hij donderdagmorgen in de Bondsdag.

Duitsland zet op dit moment geen Syriërs en Afghanen uit omdat het in die landen niet veilig is. Maar in het geval van personen die zwaar crimineel zijn of waarvan een terreurdreiging uitgaat, gaat de veiligheid van Duitsland boven het veiligheidsbelang van de asielzoeker, stelde Scholz.

Op verzoek van de deelstaten heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken al onderzocht hoe uitzettingen van Syriërs en Afghanen toch mogelijk gemaakt kunnen worden. Praktisch probleem is dat mensen alleen kunnen worden uitgezet naar landen waarmee afspraken zijn gemaakt. In het geval van Afghanistan erkent Duitsland de Taliban-regering niet. Afspraken zouden misschien gemaakt kunnen worden met buurland Pakistan. Maar ook daar zitten juridische belemmeringen aan.

De discussie over het uitzetten van gevaarlijke asielzoekers is opgelaaid na een mesaanval vorige week in Mannheim. Een Afghaanse man stak activisten van een anti-islamorganisatie neer. Een ander uitzetbeleid had deze aanslag niet kunnen voorkomen, want de dader had geen strafblad en was niet bij de veiligheidsdiensten bekend. Kanselier Scholz riep in zijn toespraak in de Bondsdag ook op om niet alle 20 miljoen Duitsers met een migratie-achtergrond in verdachte hoek te plaatsen: "Wie misdaden zoals die in Mannheim misbruikt, legt een bom onder de samenhang in de samenleving." Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger