Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag geeft groen licht voor legalisering wiet

Kort nieuws - 23 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Wiet roken en bezitten wordt vanaf april in Duitsland voor volwassenen legaal, onder strikte voorwaarden. De Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met de plannen van de regering.

Volwassenen mogen tot 25 gram cannabis op zak hebben voor eigen gebruik. In de eigen woning mogen mensen drie wietplanten hebben en 50 gram cannabis. Binnen 100 meter van een school of sportclub mag geen wiet worden gerookt.

Koop en verkoop wordt niet gelegaliseerd. Wel mogen niet-commerciële verenigingen met maximaal 500 volwassen leden gezamenlijk wiet telen en de oogst onderling verdelen, tot een maximum van 50 gram cannabis per lid per maand. Na 18 maanden volgt een evaluatiemoment om te beoordelen of jongeren met deze wetgeving voldoende beschermd worden. Cannabis lijkt een negatief effect op de ontwikkeling van de hersenen te hebben bij jonge gebruikers.

Minister Lauterbach van Gezondheid wil er met zijn wet voor zorgen dat kinderen, jongeren en de gezondheid in het algemeen beter beschermd worden, zei hij eerder. Het gebruik van cannabis en het THC-gehalte zijn de afgelopen jaren gestegen, net als het aantal mensen met een problematische verslaving, en er is een bloeiende zwarte markt, aldus de minister. Het nieuwe beleid moet cannabis uit de hoek van de criminaliteit halen. Lauterbach wil de markt streng reguleren en ervoor zorgen dat cannabis niet bij kinderen en jongeren terecht komt. Hij zegt geleerd te hebben van de slechte ervaringen in Nederland.  Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger