Duitslandweb logo Duitslandweb

Economen stellen Duitse groeiprognose bij

Kort nieuws - 25 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het ifo-Institut voor economisch onderzoek stelt de groeiprognose voor Duitsland bij vanwege de extra bezuinigingen van de bondsregering.

Het bruto binnenlands product zal dit jaar met slechts 0,7 procent stijgen, verwachten de economen uit München. In december gingen ze voor 2024 nog van 0,9 procent uit. In 2023 kromp de Duitse economie met 0,3 procent.

De Duitse regering moest extra bezuinigen door een uitspraak van het Constitutioneel Hof. Dat bepaalde eind vorig jaar dat het Klimaat- en Transitiefonds, waarmee de regering veel maatregelen wilde financieren, in strijd was met de grondwet. De regering kwam vorige week met een nieuwe begroting. Die leidt volgens de ifo-onderzoekers tot bezuinigingen van bijna 19 miljard euro. Dat gaan bedrijven en huishoudens merken, aldus het instituut.

Andere economen zijn pessimistischer en verwachten voor 2024 een krimp van 0,3 procent. Werkgevers hebben het vertrouwen in de regering van SPD, Groenen en FDP verloren, zegt werkgeversorganisatie BDA. "Er gebeurt gewoon niets", aldus de voorzitter. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger