Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-politicus Wolfgang Schäuble overleden

Kort nieuws - 27 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-minister, oud-Bondsdagvoorzitter en parlementariër Wolfgang Schäuble is dinsdag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was 51 jaar lid van de Bondsdag, langer dan ieder ander.  Sinds 2021, toen de CDU flink verloor bij de verkiezingen, zat hij in de oppositiebanken.

Schäuble speelde vele decennia een belangrijke rol in de Duitse politiek. Als minister onder kanselier Helmut Kohl was hij een van de hoofdrolspelers bij de onderhandelingen over de Duitse hereniging na de val van de Berlijnse Muur in 1989. In 1990, het jaar van de hereniging, werd hij neergeschoten tijdens een bijeenkomst. Daar hield hij een dwarslaesie aan over. Een paar weken later ging hij alweer aan het werk, van toen af aan in een rolstoel.

Foto: DuitslandwebNegen jaar lang leidde hij in de jaren negentig de fractie in de Bondsdag, het Duitse parlement. Maar in 2000 moest hij aftreden door een affaire met illegale partijfinanciering die ook kanselier Kohl ten val bracht.

Onder kanselier Merkel werd hij weer minister. Hij speelde als minister van Financiën een belangrijke rol in de eurocrisis vanaf 2009. Het economisch sterke Duitsland wilde de Zuid-Europese landen, die kampten met hoge staatsschulden, alleen te hulp schieten als ze strenge bezuinigingen zouden doorvoeren. Schäuble onderhandelde hierover keihard en hij werd het gezicht van het Duitse strenge begrotingsbeleid.

In 2017 werd Schäuble voorzitter van de Bondsdag. Nadat Merkel haar vertrek had aangekondigd, speelde hij een belangrijke rol bij de keuze van haar opvolger als kanselierskandidaat voor de CDU. Dat moest volgens hem niet Markus Söder uit Beieren worden, maar Armin Laschet, uit Noordrijn-Westfalen. Toen die de verkiezingen verloor, nam Schäuble plaats in de CDU-fractie, nu in de oppositie. 

Oud-bondskanselier Angela Merkel liet weten dat Schäuble haar politieke leermeester is geweest en dat gesprekken met hem altijd een intellectuele verrijking waren. Ze bewonderde ook zijn discipline. Schäuble raakte gedeeltelijk verlamd door een aanslag op zijn leven en was op een rolstoel aangewezen, maar bleef actief op het hoogste niveau van de politiek. Daarmee was hij volgens Merkel een voorbeeld voor miljoenen mensen. Ook bondspresident Steinmeier roemde Schäuble en de belangrijke rol die hij in de Duitse na-oorlogse geschiedenis speelde. Hij was een visionair, een geweldig mens en een gepassioneerd politicus, aldus Steinmeier. Lees meer bij Tagesschau

Op de tv-zender Das Erste zendt de ARD woensdagavond om 23.45 uur een portret uit van Wolfgang Schäuble.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger