Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse cannabiswet wordt toch soepeler

Kort nieuws - 27 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De fracties van de Duitse regeringspartijen zijn het maandag eens geworden over een nieuwe versie van het wetsvoorstel voor de legalisering van cannabis. 

In het voorstel valt de wet minder streng uit dan de regering in haar vorige plan voor ogen had. In de laatste onderhandelingen zijn de fracties onder meer overeengekomen dat er een verbod komt op wietgebruik in een straal van 100 meter rondom scholen. Eerder was dat nog 200 meter. Het kopen en consumeren van cannabis onder de 18 jaar blijft verboden. 

Volwassenen mogen 25 gram op zak hebben in het openbaar. Ook voor zelfgekweekte cannabis worden de regels soepeler: in de toekomst is de kweek van maximaal 50 gram toegestaan in plaats van 25 gram. Tussen 50 en 60 gram wordt het nog gezien als overtreding, wie meer dan 60 gram thuis heeft, is strafbaar. 

Vanaf juli 2024 kunnen er volgens de plannen niet-commerciële cannabisclubs worden geopend. Dat zijn verenigingen waarvan de leden samen wiet verbouwen en de oogst onderling verdelen. 

De legalisering van cannabis in Duitsland staat in het regeerakoord van de Ampel-Koalition, maar het wetsvoorstel kwam er tot nu toe niet soepel doorheen.

De Bondsdag moet het wetsvoorstel nog goedkeuren. Als dat gebeurt, treedt de wet volgend voorjaar in werking. Lees meer bij ZDF Heute en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger