Duitslandweb logo Duitslandweb

Prognose: Duitse economie zakt verder weg

Kort nieuws - 28 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Sombere economische cijfers maakten de toonaangevende economische instituten in Duitsland donderdagmorgen bekend. In hun gezamenlijke prognose voor dit jaar gaan ze uit van een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,6 procent. In het voorjaar rekenden ze nog op een groei van het bbp van 0,3 procent.

Hoge inflatie, tegenvallende export en stijgende rente remmen de economie flink af. Voor 2024 wordt wel weer een lichte groei verwacht. De inflatie komt dit jaar op 6,1 procent maar zal naar verwachting in 2024 dalen naar 2,6 procent: goed nieuws voor consumenten.

Duitse exportbedrijven hebben last van hoge energieprijzen, tegenvallende afzet en gebrek aan personeel. De export krimpt in dit jaar 1 procent, maar zal in 2014 weer een lichte groei laten zien, volgens de prognose. 

De gezamenlijke inschatting van de instituten RWI, Ifo-Institut, IfW Kiel, IWH en DIW Berlin dient als basis voor de economische prognoses van de Duitse regering. Lees meer bij Tagesschau en in het persbericht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger