Duitslandweb logo Duitslandweb

Joodse gebouwen in Erfurt op werelderfgoedlijst

Kort nieuws - 19 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Joodse bouwwerken uit de middeleeuwen in het centrum van de stad Erfurt (Thüringen) zijn zondag opgenomen op de lijst van Unesco werelderfgoed.

In totaal gaat het om drie gebouwen in de oude binnenstad: een middeleeuws ritueel badhuis, dat ongeveer zestien jaar geleden bij toeval werd ontdekt, een stenen huis uit vermoedelijk 1250 en de oude synagoge van Erfurt.

Na een pogrom in Erfurt in 1349 werd die synagoge omgebouwd tot pakhuis. Later werd het gebruikt als restaurant en feestzaal. In de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi's het ook in die hoedanigheid gebruikt, waardoor het als pand waarschijnlijk van de ondergang is gered. Tegenwoordig is in de oude synagoge een museum gevestigd, de oudste bouwsporen dateren van rond 1094.  

Het erfgoed in Erfurt "levert opnieuw een belangrijke bijdrage aan het zichtbaar maken van de gemeenschappelijke wortels van joden en christenen in Duitsland en Europa, en het behouden ervan voor de toekomst", aldus de Duitse Unesco-ambassadeur Kerstin Püschel.

Op de Unesco-werelderfgoedlijst staan 1157 culturele locaties en natuurgebieden in 167 landen. 51 daarvan bevinden zich in Duitsland, waaronder de Dom van Aken (sinds 1978) en de kunstenaarskolonie Mathildenhöhe in Darmstadt (sinds 2021). Lees meer bij ZDF Heute en bekijk de foto's van het erfgoed in Erfurt op de website van Unesco

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger