Duitslandweb logo Duitslandweb

Geslacht veranderen wordt makkelijker voor Duitsers

Kort nieuws - 23 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Transgender, intersekse en non-binaire personen in Duitsland kunnen voortaan zelf hun geslachtsaanduiding of voornaam wijzigen bij de burgerlijke stand. Daarmee komen omslachtige regels uit 1980 te vervallen, besloot het kabinet vandaag. 

Nu is het nog zo geregeld dat mensen een uitgebreide procedure moeten doorlopen als ze van geslachtsaanduiding of voornaam willen veranderen. Daarvoor zijn twee psychiatrische beoordelingen vereist. Vervolgens neemt de rechter een besluit. De totale kosten van ongeveer 1900 euro hiervoor moeten de betrokkenen zelf betalen.

Deze regels worden nu vervangen door het nieuwe Selbstbestimmungsgesetz (zelfbeschikkingswet). Daarbij gaat het nadrukkelijk alleen over een verandering van de aanduiding of naam, niet over een medische geslachtsverandering. Voortaan kan iedereen vanaf 18 jaar een wijziging doen bij de burgerlijke stand, dus zonder tussenkomst van een psychiater of rechter. 

Voor kinderen tot 14 jaar geldt dat de genderwijziging door hun ouders of wettelijke voogden kan worden gedaan. Minderjarigen vanaf 14 jaar kunnen zelf een verklaring voor verandering van geslachtsaanduiding of naam geven, met toestemming van hun ouders of voogden. Als dit niet het geval is kan een familierechter vervangende toestemming geven. Het belang van het kind moet volgens de regering leidend worden in het proces. 

De landelijke vereniging Trans* noemt de nieuwe wet 'historisch'. Veel trans, intersekse en non-binaire personen leven nu vaak met identiteitsdocumenten die niet overeenkomen met hun uiterlijk of identiteit. Dat leidt volgens de vereniging in de praktijk regelmatig tot problemen en discriminatie. Lees meer bij Tagesschau en het Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend

Aanvulling 15 april 2024: Het wetsvoorstel is op 12 april 2024 goedgekeurd door de Bondsdag, het parlement. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger