Duitslandweb logo Duitslandweb

Voormalig Audi-topman Stadler legt bekentenis af

Kort nieuws - 16 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voormalig Audi-topman Rupert Stadler heeft een bekentenis afgelegd in het dieselschandaal. Hij geeft toe verantwoordelijk te zijn voor de verkoop van auto's met sjoemelsoftware, en daarmee autokopers te hebben gedupeerd. 

Stadler had de mogelijkheid om in te grijpen en de sjoemelauto's uit de verkoop te halen, maar deed dat niet. Hij betreurt dat zeer, liet hij vanochtend weten bij monde van zijn advocate. Toen de rechter in München aan Stadler vroeg of hij achter de woorden van zijn advocate staat, antwoordde hij enkel met 'ja'.

De bekentenis van de oud-topman was enkele weken geleden al aangekondigd. Lange tijd ontkende Stadler van de sjoemelsoftware op de hoogte te zijn geweest. Uiteindelijk ging hij toch akkoord met een deal: in ruil voor een bekentenis zou hij slechts een voorwaardelijke straf krijgen, plus een boete van 1,1 miljoen euro. Stadler zat in 2018 enkele maanden in de gevangenis maar kwam op borgtocht vrij.

In 2015 kwam naar buiten dat Volkswagen, waartoe ook Audi behoort, dieselmotoren met software bewust zo manipuleerde dat ze op straat veel meer schadelijke stoffen uitstoten dan in een testomgeving. Lees meer bij Die Zeit.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger