Duitslandweb logo Duitslandweb

Oppositie ziet nepotisme op ministerie Habeck

Kort nieuws - 10 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is in Berlijn de huwelijksgetuige-affaire gaan heten, schrijft Tagesschau: staatssecretaris Patrick Graichen (Groenen) voor Energiekwesties is in opspraak geraakt omdat hij betrokken was bij de benoeming van een van de getuigen van zijn huwelijk op een hoge post bij een overheidsagentschap. Omdat zijn zus is getrouwd met een andere staatssecretaris en zij zelf werkt bij een organisatie die projectsubsidies kreeg van het ministerie van Graichen, ziet oppositiepartij CDU/CSU genoeg aanleiding voor een onderzoek naar nepotisme.

De huwelijksgetuige heeft inmiddels afgezien van de nieuwe functie vanwege de ophef. Vandaag worden Graichen en zijn minister en partijgenoot, Robert Habeck, door de Bondsdag aan de tand gevoeld over de kwestie tijdens het vragenuurtje. Habeck verdedigt zijn staatssecretaris. Graichen heeft een fout gemaakt met de benoeming en heeft die rechtgezet, stelt Habeck. Door maximale transparantie moet blijken dat de familierelaties van Graichen verder geen invloed hebben. Habeck wil de staatssecretaris die zo belangrijk is voor de energietransitie niet kwijt.

Maar verschillende politici van de christendemocraten waarschuwen voor een Groenen-kliek op het ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming. Het is volgens CDU-secretaris-generaal Mario Czaja deze kliek die verantwoordelijk is voor door zijn partij gehekelde energiemaatregelen zoals het volgens plan sluiten van de kerncentrales, de rommelige invoering van het gasprijsplafond of de nieuwe wet voor duurzame verwarming van gebouwen. CDU-partijleider Merz vindt dat ook kanselier Olaf Scholz zich moet uitspreken over de kwestie. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger