Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Faeser wil lijsttrekker voor SPD in Hessen worden

Kort nieuws - 3 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na maandenlange speculaties is het nu officieel: de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser wil lijsttrekker voor de SPD in Hessen worden, voor de deelstaatverkiezingen in oktober. Ze blijft tegelijkertijd minister in de bondsregering.

Nancy Faeser maakte haar besluit donderdag in een brief bekend. Ze schreef: "Ja, ik stel me kandidaat. Ik ben de eerste vrouw aan het hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken – en ik wil de eerste vrouwelijke minister-president in Hessen zijn. Ik doe mee om te winnen." Ook deelde Faeser mee dat ze bij een eventuele verkiezingsnederlaag in Hessen niet de oppositie ingaat, maar bondsminister van Binnenlandse Zaken in Berlijn wil blijven. De SPD zit op dit moment in de oppositie in Hessen en gaat niet op kop in de peilingen. 

Tijdens de verkiezingscampagne voor de Hessense deelstaatverkiezingen op 8 oktober wil Faeser minister blijven. Op deze dubbele functie heeft niet alleen oppositiepartij CDU/CSU felle kritiek, ook binnen de coalitie hebben de Groenen en de FDP kritiek geuit. Zo benadrukte de vice-fractievoorzitter van de Groenen dat de functie van minister van Binnenlandse Zaken uitgerekend in deze tijd "geen parttimebaan" is. Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) liet donderdag tijdens een persconferentie weten volledig achter Faesers beslissing te staan.

De sociaaldemocraten in Hessen moeten Faeser vrijdag nog wel tot lijsttrekker kiezen, maar dat lijkt een uitgemaakte zaak. Faeser was SPD-fractievoorzitter in het parlement in Hessen voor ze minister in Berlijn werd. Lees meer bij Hessenschau en Der Spiegel (betaalmuur)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger