Duitslandweb logo Duitslandweb

RWE wint nu meer, straks minder bruinkool

Kort nieuws - 4 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse energieconcern RWE heeft afgesproken op korte termijn meer bruinkool te winnen, maar al in 2030 helemaal met bruinkool te stoppen. Het gehucht Lützerath kan ondanks veel protest niet behouden blijven.

RWE maakte met het ministerie van Economische Zaken in Berlijn en het deelstaatministerie in Noordrijn-Westfalen de afspraak dat twee eenheden van bruinkoolcentrale Neurath tot eind maart 2024 aan het net blijven. Eigenlijk zouden deze twee blokken, met een opbrengst van 1200 megawatt, eind dit jaar worden uitgeschakeld.

De benodigde extra bruinkool wordt gewonnen in de nabijgelegen dagbouwmijn Garzweiler. Daarom moet het gehucht Lützerath binnenkort toch wijken voor de bruinkoolmijn, is afgesproken. Omdat de RWE de bruinkoolactiviteiten de komende jaren afbouwt en in plaats van in 2038 al in 2030 helemaal wil stoppen met bruinkool, kunnen vijf andere gehuchten blijven bestaan. De inwoners hoeven niet te verhuizen. 

Voor de werknemers, die nu acht jaar eerder hun werk verliezen, wordt een sociaal plan uitgewerkt. Ook wil RWE in het bruinkoolgebied nieuwe gascentrales bouwen die ook geschikt zijn voor waterstof, waarmee een deel van de werkgelegenheid behouden blijft, aldus het concern in een persberichtLees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

In de discussie over het openhouden van de laatste Duitse kerncentrales kreeg een nieuw begrip een hoofdrol: Streckbetrieb.


Lees meer

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger