Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier vraagt vergeving voor gijzeldrama op Spelen

Kort nieuws - 6 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft maandag de nabestaanden van de slachtoffers van het gijzeldrama op de Olympische Spelen van 1972 om vergeving gevraagd. Dat deed hij tijdens de herdenking op Fliegerhorst Fürstenfeldbruck bij München, de plek waar vijftig jaar geleden de gijzeling werd beëindigd.

"Ik vraag u, als staatshoofd van dit land en namens de Bondsrepubliek Duitsland, om vergeving voor het gebrek aan bescherming voor de Israëlische atleten op de Olympische Spelen in München, en voor het gebrek aan informatie daarna", zei Steinmeier (SPD) op de herdenkingsbijeenkomst. Hij sprak van een 'drievoudig falen' van Duitsland. Als eerste in de voorbereiding van de Zomerspelen en het veiligheidsconcept. Ook tijdens het gijzeldrama op 5 september 1972, waarbij elf leden van het Israëlische team omkwamen, werden grote fouten gemaakt. Duitsland faalde een derde keer door na de aanslag te zwijgen en de gebeurtenis te 'verdringen en te vergeten', aldus Steinmeier. 

De bondspresident bedankte de nabestaanden en de Israëlische president Yitzhak Herzog voor hun komst. Zonder hen zou de herdenking niets voorstellen, aldus Steinmeier. Vorige week dreigden de families van de omgekomen Olympiërs de 50-jarige herdenking te boycotten, omdat ze nooit een passende schadevergoeding hebben gekregen. Op het laatste moment sloten de nabestaanden een overeenkomst met de Duitse regering over een vergoeding van ongeveer 28 miljoen euro

Ook de Beierse minister-president Markus Söder (CSU) bood op de herdenkingsbijeenkomst excuses aan voor de fouten en het falen van de deelstaat Beieren. De politie in München was destijds niet voorbereid op een gijzeling en een bevrijdingsactie, zei hij. Söder beloofde het Joodse leven in Beieren te beschermen. "We staan aan de kant van de staat Israël". Lees meer op Tagesschau en lees ook op Duitslandweb: 50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Omdat het Internationale Vrouwendag is, stellen we vijf Duitse vrouwen voor die ons dit jaar zijn opgevallen.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger