Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse Lena wint Songfestival
Eerste winst van Duitsland sinds 'Ein bisschen Frieden' uit 1982

Achtergrond - 30 mei 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse Lena Meyer-Landrut heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen met 'Satellite'. Ze haalde 246 punten. Turkije, dat tweede werd, had 170 punten. Lena gold van tevoren al als favoriet bij de Britse bookmakers. De Nederlandse Sieneke haalde de finale niet. Zij werd in de halve finale donderdag 14e.

Duitse Lena wint Songfestival
© Youtube.com/eurovision song contest

Lena Meyer-Landrut – vorige week 19 geworden – won met haar catchy liedje ‘Satellite’ het Eurovisie Songfestival. Ze was van tevoren al favoriet. Dat is opvallend, want Lena heeft geen zang- of podiumervaring en haar Engels – de taal waarin ze het liedje zingt - is beroerd. Volgens een Britse journalist klinkt ze als “een Australische boer in de outback”.

Duitsland wist Lena te overtuigen met haar “charme, authenticiteit en natuurlijkheid”, aldus de enthousiaste Duitse media. Ze is een "geboren entertainer” en overal heerst sinds haar overwinning in de Duitse voorrondes in maart “Lena-koorts”. Haar liedje kwam direct daarna binnen op de eerste plaats in de Duitse charts. Dat is geen een van haar voorgangers ooit eerder gelukt.

'Sha-la-lie'

De enige keer dat Duitsland totnogtoe het Songfestival won, was in 1982 met Nicole’s ‘Ein bisschen Frieden’. Vorig jaar eindigde Alex Swings Oscar Sings met 'Miss Kiss Kiss Bang' op een teleurstellende 20ste plaats en in 2008 deed de populaire meidenband ‘No Angels’ het nog slechter en werd laatste. Eerder baarde Duitsland met merkwaardige bijdragen van Guildo Horn (‘Piep piep piep Guildo hat euch lieb’ – 1998) en Stefan Raab (“Waddehaddeduddeda” – 2000) opzien.

Stefan Raab, dit jaar als mentor van Lena bij het Songfestival betrokken, promootte de afgelopen week de Nederlandse bijdrage van Sieneke. “Dat is best moedig, met zo’n liedje hier aan te komen”, aldus de Duitse tv-presentator in dagblad Die Welt. “Dat moet beslist in de finale.” Volgens Raab doet het er niet toe dat Sieneke’s liedje “slecht en onbedoeld grappig” is: “Het hele Duitse team zingt alleen nog ‘Sha-la-lie’.”

De finale van het Eurovisie Songfestival vond zaterdag plaats in Oslo. Sieneke haalde de finale niet. Zij werd donderdag uiteindelijk veertiende in de halve finale. Lena hoefde niet aan een van de Eurovisie-voorrondes mee te doen, omdat Duitsland als een van de belangrijkste financiers altijd verzekerd is van een plaats in de finale.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger