Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz bereidt Duitsland voor op zware tijden

Kort nieuws - 5 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz (SPD) bereidt Duitsland voor op zware tijden. De huidige crisis is niet in een paar maanden voorbij, zei hij maandag voorafgaand aan overleg met werkgevers en werknemers over de inflatie. 

De oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen en de door de coronapandemie verstoorde toeleveringsketens zorgen voor veel onzekerheid. "We moeten ons erop instellen dat deze situatie niet op korte termijn verandert", zei Scholz. "Duitsland staat voor een historische uitdaging." Hij sprak de bevolking ook moed in. Duitsland komt goed door de crisis als mensen elkaar steunen en "we het gezamenlijk eens worden over oplossingen". De samenleving is veel sterker dan wordt gedacht, aldus Scholz. 

Met werkgevers- en werknemersorganisaties heeft Scholz maandag in zijn Bundeskanzleramt overleg gevoerd tijdens een zogenoemde 'konzertierte Aktion' (letterlijk: een gecoördineerde actie). Bedoeling is afspraken te maken om de inflatie te verminderen, maar tot concrete maatregelen heeft het overleg nog niet geleid. Deelnemers spraken van een "veelbelovende start".

Het overleg moet het begin zijn van een langer durend proces met meerdere bijeenkomsten. Samen met de ministers Robert Habeck (Groenen) van Economische Zaken, Christian Linder (FDP) van Financiën en Hubertus Heil (SPD) van Werkgelegenheid moeten instrumenten worden ontwikkeld die prijsstijgingen kunnen tegengaan. Met eerste resultaten hopen ze in het najaar te komen.

De konzertierte Aktion is een begrip uit 1967, toen een eerste informele gespreksronde tussen overheid, werkgeversorganisaties en vakbonden onder die naam plaatsvond. Ook toen ging het erom inflatie tegen te gaan. Er vonden in totaal tien gespreksrondes plaats, maar het bleek steeds moeilijker compromissen te vinden en in 1977 verlieten de vakbonden het overleg. Daarna was het, tot nu, over met de konzertierte Aktion. Lees meer bij Deutsche Welle en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Scholz introduceerde het begrip Doppel-Wumms onlangs met trots. En wordt er nu mee om de oren geslagen.


Lees meer

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger