Duitslandweb logo Duitslandweb

Benzineprijs: Habeck wil olieconcerns aanpakken

Kort nieuws - 13 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) gaat de kartelwetgeving aanscherpen zodat de marktmacht van oliemaatschappijen kan worden ingeperkt. Dit was sowieso al afgesproken in het regeerakkoord, maar door de hoge brandstofprijzen maakt Habeck er nu haast mee, kondigde hij aan op radiozender Deutschlandfunk.

De regering heeft de accijns op brandstof tijdelijk verlaagd, maar slechts ongeveer de helft van dit belastingvoordeel komt volgens de regering bij de consumenten terecht. De toezichthouder Bundeskartellamt kan pas ingrijpen als is aangetoond dat er prijsafspraken zijn gemaakt, maar volgens deze instantie slagen de oliemaatschappijen er ook zonder prijsafspraken in de prijzen hoog te houden.

Habeck wil nu dat het Bundeskartellamt al kan ingrijpen als prijzen zich ontwikkelen zoals bij kartelvorming het geval is. Een omgekeerde bewijslast, volgens Habeck. Ook krijgt de toezichthouder meer bevoegdheden om in te grijpen, bijvoorbeeld om winsten in te nemen en opsplitsingen te gelasten.

Nog liever wil Habeck een extra belasting voor buitengewone winsten aan de olieconcerns kunnen opleggen, een zogenoemde 'Übergewinnsteuer'. Zo'n belasting zou bedoeld zijn voor bedrijven die extra profiteren in crisissituaties, zoals bijvoorbeeld een pandemie of een oorlog. Maar zo'n belasting ziet minister van Financiën Christian Lindner (FDP) niet zitten. 

Habeck zelf was bepaald geen voorstander van de verlaging van de accijns op brandstof; dat was een wens van coalitiepartner FDP. De goedkopere brandstof moet burgers compenseren voor de hoge energieprijzen. "Als je mensen met weinig geld direct ondersteunt, is dat meestal effectiever", zei Habeck daarover maandag tegen Deutschlandfunk. "Maar als een niet zo goed idee mis gaat, dan moet je natuurlijk toch helpen", aldus de minister. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger