AfD wint in Brandenburg en Thüringen

Kort nieuws - 14 september 2014

De eurosceptische en rechts-conservatieve AfD heeft overtuigend gewonnen in Thüringen en Brandenburg. In beide Oost-Duitse deelstaten haalde de Alternative für Deutschland meer dan 10 procent van de stemmen: 10,6 in Thüringen, 12,2 in Brandenburg. Eind augustus werd de partij ook al in het deelstaatparlement van Saksen gekozen. Daarmee is de AfD nu in drie deelstaatparlementen vertegenwoordigd. Dat is vooral voor de CDU een probleem, analyseren de Duitse media. Die moet nu voor het eerst een nieuwe partij rechts van haar dulden. De strategie van de CDU om de AfD dood te zwijgen is mislukt, concludeert de Süddeutsche Zeitung >>. Bekijk ook het persoverzicht van Spiegel Online >>

In Thüringen is de CDU (33,5 procent) de grootste partij gebleven. Maar of minister-president Lieberknecht haar coalitie met de SPD (12,4 procent) kan voortzetten, is de vraag. Een linkse coalitie van Die Linke (28,2 procent), SPD en Die Grünen (5,7 procent) is ook mogelijk en wil Linke-lijsttrekker Ramelow graag.

In Brandenburg is de SPD de grootste partij met 31,9 procent. De CDU (23 procent) werd tweede, en haalt daarmee Die Linke (18,6 procent) in. De SPD kan zowel met Die Linke verder regeren, als een coalitie met de CDU vormen.

De FDP haalde in beide deelstaten de kiesdrempel niet. De liberalen zijn nu nog slechts in zes van de zestien deelstaten vertegenwoordigd. De opkomst in Thüringen was 52,8 procent, in Brandenburg 48,0 procent.

Lees meer bij tagesschau.de >>, Spiegel Online >>, en Süddeutsche.de >>

Lees ook op Duitslandweb:
Primeur voor Saksen: AfD in deelstaatparlement >>
Regeringen en partijen in de deelstaten >>
‘Partijen hadden AfD serieus moeten nemen’ >>
Analyse problemen FDP n.a.v. de Bondsdagverkiezingen 2013 >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger