Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits minimumloon in oktober naar 12 euro

Kort nieuws - 3 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft een flinke verhoging van het wettelijk minimumloon besloten. Van 9,82 euro per uur op dit moment, stijgt het naar 12 euro per uur vanaf 1 oktober.

Daarmee is het brutobedrag hoger dan in Nederland. Verhoging van het minimumloon was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van de SPD. 

Normaalgesproken wordt de hoogte van het minimumloon bepaald door een commissie van vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Die hadden afgesproken het minimumloon per 1 juli naar 10,45 euro te verhogen. Maar nu heeft eenmalig de wetgever ingegrepen en de verdere verhoging tot 12 euro vastgelegd.

In het licht van de huidige prijsstijgingen zal het een merkbare verbetering zijn, zei minister Hubertus Heil van Arbeid. Relatief veel vrouwen en werknemers in Oost-Duitsland zullen ervan profiteren volgens Heil. Critici vrezen dat het hogere minimumloon banen zal kosten en vinden dat de regering het tarief aan het overleg van de sociale partners had moeten overlaten. Lees meer bij Tagesschau

De Bonsdag stemde vandaag ook in met het verhogen van de grens voor bijverdiensten via een zogenoemde minijob van 450 naar 520 euro.

Uit de peiling ARD Deutschlandtrend blijkt dat 47 procent van de ondervraagden door de hoge inflatie moet bezuinigen. Bij mensen met een laag inkomen geldt dit zelfs voor 77 procent. Lees meer bij ARD Deutschlandtrend

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer

Het keerpunt

Het keerpunt

Hoe de oorlog in Oekraïne ook afloopt, de Duitse 'Zeitenwende' kan niet meer worden teruggedraaid, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Groene inflatie

Groene inflatie

Duitsland maakt zich druk over de hoge inflatie. Econoom en columnist Carsten Brzeski ziet ook voordelen.


Lees meer

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Elon Musk stampt in een recordtijd een gigafabriek in Brandenburg uit de grond. Niet tot ieders genoegen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger