Duitslandweb logo Duitslandweb

Volkstelling: 10 miljoen Duitse huishoudens ondervraagd

Kort nieuws - 17 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is maandag de volkstelling begonnen die elke tien jaar wordt gehouden. Niet alleen worden de mensen in Duitsland geteld, ook worden gegevens over hun werk- en woonsituatie verzameld. 

De Zensus (census of volkstelling) zou eigenlijk 2021 plaatsvinden, maar werd door corona uitgesteld. Zo'n tien miljoen huishoudens worden ervoor ondervraagd, meldt het Statistisches Bundesamt, het Duitse bureau voor de statistiek. Mensen worden schriftelijke benaderd en kunnen desgewenst online reageren. Ook komen enquêteurs aan de deur om de vragenlijst af te nemen. De Duitse wet schrijft voor dat deelname aan de volkstelling verplicht is. Burgers hoeven de enquêteurs overigens niet binnen te laten. Ook worden geen persoonlijke vragen gesteld over inkomen, religie of vaccinatiestatus. 

Dit jaar worden voor het eerst ook alle eigenaren en beheerders van woonruimte specifiek ondervraagd. Er bestaan in Duitsland momenteel geen landelijke statistieken over de grootte van woningen, leegstand of welk type verwarmingsinstallatie in huizen wordt gebruikt. De resultaten van de volkstelling, die eind 2023 worden verwacht, moeten die kenniskloof dichten. 

Na de laatste volkstelling in 2011 bleek Duitsland 1,5 miljoen inwoners minder te hebben dan gedacht. Dat had consequenties voor steden en gemeentes, die op basis van inwoneraantallen geld van de overheid krijgen. Zo'n 350 gemeentes maakten daarom bezwaar, maar het Constitutioneel Hof bepaalde in 2018 dat de volkstelling correct was uitgevoerd.

Een volkstelling is verplicht voor EU-lidstaten. Het doel is om de bevolking en de sociale structuren met elkaar vergelijkbaar te maken. In Nederland  verzamelt het CBS alle benodigde informatie uit registers, zoals de gemeentelijke basisadministratie. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De punkers

De punkers

Duitse media gebruiken de punker als symbool voor maatschappelijke ontwrichting, ziet een verbaasde Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitse superhelden

Duitse superhelden

Duitsland heeft een gebrek aan superhelden en dat heeft het aan zichzelf te wijten, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Herdenken: dilemma's en discussies

Herdenken: dilemma's en discussies

Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

De inval van Rusland in Oekraïne overschaduwt en verdeelt de WOII-herdenkingen in Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger