Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU grootste in Noordrijn-Westfalen

Kort nieuws - 16 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De christendemocratische CDU is in Noordrijn-Westfalen zondag de grote winnaar van de deelstaatverkiezingen geworden. De partij haalde 35,7 procent van de stemmen. Ook de Groenen hebben flink gewonnen.

De SPD bleef in het voormalig sociaal-democratische bolwerk Noordrijn-Westfalen (NRW) volgens de voorlopige uitslag steken op 26,7 procent. In de peilingen leek het nog te gaan om een nek-aan-nek-race tussen CDU en SPD. De Groenen haalden 18,2 procent; dat is 11,8 procent meer dan bij de vorige verkiezingen in de deelstaat. De FDP verloor flink en kwam met 5,9 procent maar net boven de kiesdrempel uit. De AfD haalde 5,4 procent. Die Linke haalde met 2,1 procent de kiesdrempel niet. De opkomst was slechts 55,5 procent, niet eerder kwamen in NRW zo weinig mensen stemmen, aldus regionale nieuwssite RP.

Minister-president Hendrik Wüst (CDU) kan met deze uitslag zijn huidige regering met de liberale FDP niet voortzetten. Met de Groenen kan hij wel regeren. Maar Thomas Kutschaty van de SPD heeft aangegeven ondanks het verlies van zijn partij ook te willen regeren en kan samen met de Groenen en de FDP een meerderheid vormen. Dan zou NRW dezelfde stoplichtcoalitie krijgen als de bondsregering in Berlijn (genoemd naar de partijkleuren rood-geel-groen). De Groenen hebben sowieso een sleutelpositie in de regeringsvorming in de deelstaat. Lees meer bij Tagesschau

De stembusgang in Noordrijn-Westfalen wordt ook wel de ‘kleine Bondsdagverkiezingen’ genoemd. De grote en economisch belangrijkste deelstaat geldt als een soort Duitsland in het klein en de verkiezingen zijn daarom ook een tussenrapport voor het beleid van Scholz’ bondsregering.

Dat SPD'er Scholz kanselier is, was voor de SPD in NRW eerder een last dan een bonus. De laatste weken kreeg Scholz vooral kritiek op zijn beleid in de Oekraïne-oorlog. De Groenen profiteerden juist van de populariteit en de zichtbaarheid van de bondsministers Baerbock van Buitenlandse Zaken en Habeck van Economische Zaken en Klimaat. De FDP heeft geen profijt gehad van de regeringsdeelname in Noordrijn-Westfalen, verklaade de landelijke FDP-partijleider Lindner zondagavond. Ook dat de FDP deel uitmaakt van de bondsregering heeft de liberalen in Noordrijn-Westfalen niet geholpen. Lees meer over de verkiezingen en over Noordrijn-Westfalen op duitslandweb

Andersom heeft de uitslag in Noordrijn-Westfalen ook invloed op de machtsverhoudingen in het kabinet-Scholz. Vooral de Groenen kunnen hun stem nog meer laten gelden, terwijl de SPD en de FDP twee gevoelige nederlagen - eerder deze maand ook in Sleeswijk-Holstein - moeten accepteren. Dat kan ertoe leiden dat vooral de FDP zich meer zal willen profileren in de bondsregering. Voor de CDU, in Berlijn de grootste oppositiepartij, is de uitslag is NRW een opsteker na het zware verlies bij de Bondsdagverkiezingen in september. 'De CDU is terug', liet partijleider Merz zondagavond in een van zijn tweets weten. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger