Duitsers hebben 'viel zu viel sexappeal'
Duits-Nederlandse Nacht is daverende Bevrijdingsshow

Achtergrond - 6 mei 2010

Cabaretier en zanger Sven Ratzke heeft op 5 mei in het Amsterdamse Bimhuis grote namen uit de Nederlands-Duitse artiestenwereld laten opdraven voor een daverende Bevrijdingsshow. Waar samen herdenken nog een gevoelig thema is, blijkt samen feesten geen enkel probleem.

Duitsers hebben 'viel zu viel sexappeal'
© Duitslandweb
Sven Ratzke's Duits-Nederlandse Nacht op 5 mei bracht 3 uur amusement met sterren als Mathilde Santing, Theo Maassen, Romy Haag en Thomas Pigor

“Heb jij er IETS van verstaan?!” Een verontwaardigde Nederlandse laat-veertiger wendt zich geïrriteerd tot zijn vrouw. Hij heeft net drie uur lang tweetalig topentertainment tijdens de Duits-Nederlandse Nacht gepresenteerd gekregen. Maar naar zijn mening was het veel te veel Duits. “Ik kon nog niet eens de helft volgen”, zegt hij gefrustreerd. Zijn vrouw zegt niets terug. Zij leek zich eigenlijk wel te vermaken.

 

Als de Duits-Nederlandse Nacht van 5 mei iets bewijst, is het wel dat Nederlanders en Duitsers bijzonder goed samen Bevrijdingsdag kunnen vieren. De nationale dodenherdenking met de Duitse ambassadeur erbij mag dit jaar nog een brug te ver zijn gebleken, maar zet je een aantal Nederlandse en Duitse diva’s op een toneel voor een gemengd publiek, is het direct groot feest. Behalve voor die ene boze meneer dan.

 

 Terwijl er ook genoeg te genieten viel als je geen Duits spreekt. Mathilde Santing zong vooral in het Nederlands – haar enige Duitse liedje las ze van papier. Maar voor iemand die zo'n prachtig ingetogen stem heeft, maakt het helemaal niet uit in welke taal ze zingt, al was het Russisch of Chinees.

 

Theo Maassen

 Theo Maassen deed zijn show geheel in het Nederlands en spaarde daarbij niemand. Duitsers, Nederlanders, joden, de Koninklijke familie en vooral Willem-Alexander moesten het ontgelden. Dat kon niet iedereen waarderen, te horen aan het “Nou jaaaaaaa” en “Ooooooh” in de zaal, maar toch had hij de meeste lachers op zijn hand. Een Nederlandse jongen naast mij vertaalde de grappen waar het hardst om gelachen werd snel voor zijn Duitse vriend.

 

 De enige gast voor wie je echt Duits moest kunnen verstaan om zijn optreden te kunnen waarderen, was de Berlijnse zanger en cabaretier Thomas Pigor. Zijn intelligente tekstgrappen zong hij in een dermate rap Duits, dat je goed moest opletten om niets te missen. Maar het kostte hem desalniettemin weinig moeite de hele zaal zijn Heidegger-rap mee te laten zingen.

 

Schmieren

Een apart hoofdstuk vormde Romy Haag, dé diva onder alle aanwezige diva's. De ruim zestigjarige van oorsprong Nederlandse zangeres had al een artiestenbestaan in Frankrijk en de Verenigde Staten achter de rug toen ze eind jaren zestig naar Berlijn trok. “Daar raakte ik echt verdorven”, zei ze gisteren in Amsterdam met een vette glimlach. Haag maakte in Berlijn in de jaren zeventig furore als nachtclubeigenaar en onderhield innige banden met sterren als David Bowie en Mick Jagger.

 

 “Du brauchst ein ganzes Leben um die Kindheit zu verstehen“, zong Haag in Amsterdam. Ze wisselde ernst af met grappen en grollen in een mix van Engels, Frans, Duits en Nederlands. Ze voelde zich al schmierend op haar waanzinnig hoge hakken en in haar indrukwekkende zwarte jurk zo overduidelijk op haar plek op de bühne, dat alleen dat al een genot was om naar te kijken.

 

Sex-appeal

 De onbetwiste ster van de avond was initiator, organisator, cabaretier en zanger Sven Ratzke. De Duits-Nederlandse Nacht op Bevrijdingsdag was zijn idee en als geen ander belichaamt hij als - naar eigen zeggen - Duits-Nederlandse bastaard beide nationaliteiten. Moeiteloos en accentloos wisselde hij tussen beide talen, in een weergaloos tempo, met sterke en hilarische teksten en geweldige uithalen in zijn liedjes. Als hij zingt “Deutsche haben viel zu viel zu viel zu viel … sexappeaeaeaeal!“ zie je direct dat het waar is.

 

Duitsers zijn grappig en sexy, dat moet nu gewoon maar eens ergens als feit worden genoteerd. En de Duits-Nederlandse Nacht heeft alles in zich om een jaarlijks terugkerend Bevrijdingsfeest te worden.

 

Alle foto's: Duitslandweb.nl

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger