Duitslandweb logo Duitslandweb

Sociale organisaties kritisch over Duitse defensieplannen

Kort nieuws - 1 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Verschillende sociale organisaties in Duitsland zijn kritisch over de nieuwe defensieplannen die zondag door kanselier Olaf Scholz zijn aangekondigd. Zij zijn bang dat de budgetverhoging voor de Bundeswehr ten koste gaat van de sociale voorzieningen.

De organisaties willen hoe dan ook dat de regering niet op sociale uitgaven gaat korten en eisen dat de regering een andere bron van inkomsten zoekt. Dat zeggen de voorzitters van de sociale belangenverenigingen VdK en het Paritätischen Gesamtverband. 

Voorzitter van het Paritätischen Gesamtverband Ulrich Schneider denkt dat de plannen van Scholz alleen te realiseren zijn door het verhogen van de belastingen. Hij doet dan ook een oproep aan de FDP om “concessies te doen en afscheid te nemen van hun taboe op belastingverhoging”. De liberale FDP, de partij van minister van Financiën Lindner, is tegen hogere belastingen. VdK-voorzitter Verena Bentele zegt dat de afgelopen jaren vooral de lagere inkomens zijn getroffen door bezuinigingen en dat de sociaaldemocratische regering van Scholz daar een eind aan moet maken. 

De bondsregering kondigde dit weekend aan dat er met het oog op de Russische inval in Oekraïne een eenmalige budgetverhoging van 100 miljard komt voor defensie. Daarnaast wil Duitsland structureel meer dan 2 procent van het bruto binnenlands product aan de Bundeswehr uitgeven. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger