Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland versoepelt coronamaatregelen

Kort nieuws - 16 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse bondsregering en de deelstaatpremiers hebben woensdag besloten dat de coronamaatregelen de komende weken worden afgebouwd. Vanaf 20 maart vervallen bijna alle maatregelen. De mondkapjesplicht en afstandsregels blijven voorlopig nog. 

Volgens kanselier Scholz is de Omikron-golf over de piek heen en kan de zorg het aantal patiënten aan. Als eerste stap vervalt de 2G-regel in de detailhandel. Daardoor kunnen ook ongevaccineerden weer naar niet-essentiële winkels. Ook de beperking van bezoek voor gevaccineerde en herstelde mensen vervalt. Voor ongevaccineerden blijven de bezoekbeperkingen wel gelden. 

De tweede stap wordt op 4 maart genomen. Dan gaat voor hotels en horeca - met uitzondering van discotheken en clubs - in heel Duitsland de 3G-regel gelden, wat inhoudt dat ook ongevaccineerden met een negatieve test naar binnen kunnen. Vanaf 4 maart mogen organisatoren van grote evenementen weer tot 60 procent van de capaciteit binnen toelaten, en 75 procent buiten, waarbij een maximaal aantal bezoekers van 25.000 geldt. 

Vanaf 20 maart komen nagenoeg alle beperkende maatregelen te vervallen. Dan gelden geen contact- en toegangsbeperkingen meer en komt ook de thuiswerkplicht te vervallen. Aan basismaatregelen houdt de regering nog wel vast, zoals een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, afstandsregels en op bepaalde plekken een testplicht. Ook werkt de Duitse politiek aan een vaccinatieplicht.

De regering en de deelstaten willen ook iets doen aan de lijst met hoogrisicogebieden. Die belemmert het reizen met kinderen die nog niet gevaccineerd zijn, en dat vindt de regering niet wenselijk. Lees meer bij Tagesschau 

Over een eventuele aanpassing van de inreisregels voor personen uit het buitenland is nog niets bekend. (16-02-2022)

(Dit artikel is eerder gepubliceerd woensdagmiddag en geactualiseerd woensdagavond om 20 uur)

Zie voor meer actuele informatie over de Duitse coronaregels: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Lynn - 10 maart 2022 17:21

Wij vliegen eind april van Keulen naar Turkije en vliegen ook weer terug naar Keulen. Weet iemand of je dan vanuit Turkije nog een PCR test moet doen? Of is dit nooit een vereiste geweest in Duitsland?

Reageer
M.Versteeg - 4 maart 2022 11:41

Ik logeer nu bij mijn jongere broer en zijn gezin in Duitsland het weekend,wat ik weet nu is dat je je niet meer hoeft te registreren,voor een langer verblijf in Duitsland, omdat Nederland niet meer als Hoogrisicogebied geldt. Wel is het nog verplicht om mondkapjes in winkels te dragen,en openbare ruimten,ook het ov. Ook houden ze nog even vast aan je corona testcertificaat of een negatieve test voor de horeca,musea, e.t.c.

Reageer
Marja Verburg M.Versteeg - 8 maart 2022 13:06

@Gabriella: Vanaf 20 maart komen de toegangsbeperkingen in Duitsland te vervallen. Dan gelden nog wel de basismaatregelen, zoals de mondkapjesplicht in binnenruimtes. Regels kunnen overigens per deelstaat verschillen. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Gabriella M.Versteeg - 7 maart 2022 15:51

Is het waar dat vanaf 20 Maart deze regels voor de QR in Restaurants verdwijnen, ook voor ongevaccineerde Nederlanders? Ik krijg geen herstelbewijs omdat ik na de 25ste van Februari nog niet herstelt was...

Jack - 2 maart 2022 20:49

Vanaf 4 maart gaat Duitsland versoepelen. Er gaat dan weer de 3G regel gelden.
Betekent dit dat mensen met een Janssen vaccinatie + Booster weer gebruik kunnen maken van horeca en hotel zonder extra test?

Reageer
Annie - 2 maart 2022 12:38

Wat een geneuzel om die nietszeggende papiertjes. Gewoon indoctrinatie om een jaargetijde griepje erger te laten lijken. Braaf meedoen met deze gekte? NEE. Ik ga elke 4 weken (goedkoper) boodschappen doen in Duitsland. Nooit gecontroleerd. Geen vaccinatie. Mijn lichaam is GEEN eigendom v.e overheid. Ik bepaal wat erin komt. Dus zeker GEEN ondefinieerbaar goedje waarvoor de fabrikant en overheid alle verantwoordelijkheid afwijst! Doe wat je een goed gevoel geeft, maar wees geen mak schaap!

Reageer
Marisa Koopman Annie - 11 april 2022 21:59

Hoe ver ga jij Duitsland in? Ik ga maar een klein stukje over de grens voor de zekerheid...

Maja Annie - 15 maart 2022 21:21

Helemaal gelijk Jan. Maar weet je, met sommige mensen is geen gelijkwaardige discussie mogelijk. En het hangt me inmiddels echt de keel uit. Die mensen die denken dat de hele wereld op hun mening wacht, die meteen de straat op moeten als ze het ergens niet mee eens zijn, die anderen op facebook bombarderen met hun, vaak zeer eigenaardige, denkbeelden. En dan hier even verkondigen dat je je lekker toch niet aan de regels houdt en in Duitsland boodschappen doet. Slim? Hmmm.....

Jan Annie - 5 maart 2022 15:08

Dat geldt ook voor jou Maja.
Anders denkende mensen als dom wegzetten, is misschien ook wel heel dom, en staat een goede gelijkwaardige discussie in de weg.

Maja Annie - 5 maart 2022 01:18

Jammer dat je niet kon bepalen wat erin komt voordat je geboren werd. Was er misschien wat meer verstand ingekomen

Jesper - 23 februari 2022 22:14

Hoi Marja,

Hoe kom je bij de informatie dat mensen met 1 Janssen (ik dus) weer als ‘volledig gevaccineerd’ tellen in Duitsland? Op diverse websites staat helaas nog steeds dat een tweede prik noodzakelijk is.

Alvast bedankt.

Reageer
Eef - 20 februari 2022 13:42

Dat kan dus niet...herstelbewijs nu 12 dagen oud en boosteren mag pas drie maanden na je corona infectie...

Reageer
Mandy Eef - 23 februari 2022 15:12

Ik vlieg volgende week donderdag vanaf dusseldorf. Vaccinatie verlopen en herstelbewijs tegen die tijd 26 dagen geldig ipv de nodige 28. Mag je ook vliegen met alleen een negatieve test?

Henk - 19 februari 2022 17:52

Wij gaan 30 maart naar Winterberg. Ik ben hersteld op 2 januari 2022. Volgens de site is de geldigheidsduur 90 dagen. Dus tot eind maart. Betekent dit dat ik me voor 30maart opnieuw moet laten vaccineren? Of worden deze hersteltermijn nog teruggebracht naar 180 dagen of misschien geschrapt?

Dan is er nog een punt, de booster kan toch pas gehaald worden na drie maanden na je herstel?

Wie weet?
Henk.

Reageer
Johny Henk - 19 februari 2022 20:29

Alle maatregelen vervallen vanaf 20 maart....

Nicky - 18 februari 2022 16:03

Nou volgens mij hebben de Nederlanders pech.. we worden niet van de hoog risicogebieden gehaald... Of heeft iemand nog iets anders gelezen?
Onze planning is om volgende week vrijdag te gaan..

Reageer
Monique Nicky - 19 februari 2022 15:18

Dat is onze planning ook, maar we zijn heel erg aan het overwegen om dat niet te doen. De onzekerheid is te groot en levert heel veel stress op. Dat je nu al skitickets moet kopen en daar een godsvermogen voor moet uitgeven en dan is het nog maar de vraag of je toegelaten wordt. We nemen zelfs ons eigen verblijf mee en je bent de hele tijd buiten, maar het lijkt allemaal niets uit te maken. Het is de bedoeling dat het leuk is, dus hoe ver moet je dan hierin meegaan...

Jvlb Nicky - 18 februari 2022 20:34

Nee NL staat er nog op inderdaad. Misschien volgende week nog verandering, aangezien dan de correctie van 8 feb uit de cijfers valt. Maar de leeftijdsgrens van 6 jaar lijkt ook niet opgehoogd te worden naar 12 jaar (in strijd met EU regels). Dus dan moeten die alsnog getest worden...

Dennis - 18 februari 2022 10:48

De huidige aanmeldregels blijven (mij) onduidelijk. Zaterdag vlieg ik vanaf Dusseldorf naar Spanje, ik ben gevaccineerd én heb een booster. Wat ik ervan begrijp hoef ik mij dan niet aan te melden bij de Gesundheitsambt, omdat ik dan korter dan 24 uur in DLD verblijf en/of op doorreis ben.

De vraag uiteraard...Klopt dit? Iemand die hier hét antwoord op heeft.

Reageer
Marja Dennis - 23 februari 2022 21:39

Als je via Duitsland vliegt hoef je niet te registeren maar voor Spanje wel bij de SPain travel Health je negatieve test of vaccinatie bewijs uploaden. Duitsland accepteert sinds een paar dagen 1 Janssen wel weer als volledige vaccinatie.

Manon Dennis - 18 februari 2022 13:59

Je moet je vaccinatie registeren als je vliegt heb je dat niet gedaan weigeren ze je voor dat je moet instappen ik zou ff google als ik jou was

joop Dennis - 18 februari 2022 11:33

Ik rij wekelijks naar Duitsland. Heb me nog nooit wat aangetrokken van die regels. Wat je voor de zekerheid kunt doen als het je niet lekker zit is een aanmeldformulier downloaden en deze invullen en meenemen. Officieel moet je die dan versturen naar ik dacht Mannheim als je aankomt op bestemming in D. (adres staat er wel op).Als je controle krijgt nemen de autoriteiten het papier in en sturen het op. En ja, geen controle, dan gooi je het papier weg.

Fenna - 17 februari 2022 20:18

Winterberg geboekt voor de voorjaarsvakantie met 4 kids..van 15, 11 en 2 van 4...
Gaat nu waarschijnlijk niet lukken..superbalen..alles geregeld..alleen zijn de jongste 2 niet gevaccineerd...

Reageer
MH Fenna - 19 februari 2022 23:25

Idd, ik lees dat ongevaccineerde kinderen niet in accommodaties voor overnachting worden toegelaten. Bianca, Hoe hebben jullie dit geregeld dan?

Monique Fenna - 19 februari 2022 15:10

Bianca, hoe hebben jullie dat dan gedaan met die min. 5 dagen quarantaineverplichting? Kun je dan wel een ticket voor ze kopen?

Bianca Fenna - 19 februari 2022 14:06

Hallo Fenna,
Wij zijn net terug uit winterberg.
Nichtje van 9 ongevaccineerd is meegeweest.
Het enige waar ze zich aan moeten houden is een ffp2 masker vanaf 6 jaar verplicht. De ouderen worden gecontroleerd.
Ik zou zo zeggen. Fijne vakantie!
Nog even een tip. Als je gaat om te skiën dan zou ik echt de tickets online bestellen. Tickets op de pistes zijn niet verkrijgbaar en soms dagen van te voren al uitverkocht!! Op de site starjack.at kan je tickets bestellen en zien hoeveel er nog zijn

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger