Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Lindner verdedigt aanvullende begroting in Bondsdag

Kort nieuws - 16 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Christian Lindner (FDP) van Financiën heeft in de Bondsdag zijn aanvullende begroting verdedigd. Hij wil 60 miljard euro aan kredieten die nu niet worden gebruikt, inzetten voor klimaatbeleid. De oppositie heeft kritiek op zijn voorstel.

Duitsland had dit jaar 240 miljard euro aan nieuwe schulden gepland voor het bestrijden van de coronacrisis. Maar zo'n 60 miljard van die kredieten wordt in 2021 niet meer gebruikt. Dat geld wil Lindner nu in een klimaat- en transformatiefonds storten, zodat het de komende jaren nog beschikbaar is. Daarmee worden geen nieuwe schulden gemaakt, aldus de minister. Hij noemt de miljarden een noodzakelijke booster voor de economie.

De oppositie heeft stevige kritiek en vindt dat geld dat voor de bestrijding van corona was bedoeld niet zomaar voor klimaatbeleid kan worden ingezet. Dat is ongrondwettelijk, aldus de oppositiepartijen. De CDU/CSU overweegt bezwaar te maken bij het Constitutioneel Hof. Een CDU-Bondsdaglid sprak van goocheltrucjes en waarschuwde dat op deze manier de schuldenrem, die in de grondwet is vastgelegd maar tijdens de coronapandemie tijdelijk is losgelaten, verder wordt opgerekt. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger