Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz roept op tot vaccinatie in tv-show ProSieben

Kort nieuws - 2 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Olaf Scholz, die volgende week hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Duitse kanselier wordt, heeft in de entertainmentshow 'Joko und Klaas' van commerciële zender ProSieben een indringende oproep gedaan aan mensen om zich te laten vaccineren.

"Ik vind het belangrijk dat iedereen die dat kan, zich laat inenten. Alleen dat helpt", zei Scholz. Hij zat alleen in het donker op een podium en sprak direct en indringend in de camera. Voor hem waren een jonge vrouw aan het woord geweest die met long-covid kampt en een arts van de Berliner Charité die over zijn overbelaste ziekenhuis vertelde. 

Wie zich niet laat inenten, brengt zichzelf en anderen in gevaar die zich om bijvoorbeeld medische redenen niet kunnen laten vaccineren, aldus Scholz. 'Joko und Klaas' wordt veel door scholieren en studenten bekeken, de beoogd kanselier sprak daarom ook bewust jongeren aan met zijn vaccinatie-oproep.

Vandaag is er opnieuw overleg tussen de centrale overheid in Berlijn en de deelstaten over strengere coronamaatregelen. Daarbij liggen onder meer plannen voor 2G in de detailhandel - behalve de supermarkten - en contactbeperkingen voor niet-gevaccineerden op tafel, meldt nieuwssite Tagesschau, die over een ontwerp voor het overleg beschikt. 

Met een "daad van nationale solidariteit" willen de regering en de deelstaten de zorg ontlasten en de besmettingscijfers laten dalen. Daar moet ook een nieuw vaccinatie-offensief deel van uitmaken. Verder zijn er plannen voor een vaccinatieplicht, mogelijk vanaf februari volgend jaar, maar daar moet de Bondsdag over besluiten.

Het Robert Koch Institut (RKI), vergelijkbaar met het RIVM, heeft vandaag 73.209 nieuwe besmettingen gemeld. De Sieben-Tage-Inzidenz, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen, ligt op 439,2. Dat is iets lager dan gisteren en ook het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen is licht gedaald. Maar betekent nog geen kentering, waarschuwen deskundigen. Door het hoge aantal besmettingen kunnen de test- en meldsystemen overbelast zijn, waardoor niet duidelijk is of de cijfers kloppen. Lees meer bij Der SpiegelTagesschau en het dashboard van het RKI

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger