Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel met mogelijk opvolger Scholz op G20-top

Kort nieuws - 1 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Demissionair kanselier Merkel (CDU) heeft zoals gebruikelijk met haar demissionair minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) deelgenomen aan de top van de G20 in Rome. Bijzonder ditmaal was dat Scholz haar waarschijnlijk zal opvolgen als kanselier. Volgens Duitse media had Merkel Scholz uitgenodigd als gelijkwaardig gesprekspartner bij alle belangrijke afspraken van Merkel en presenteerde ze hem als haar waarschijnlijke opvolger.

Merkel en Scholz zijn niet van dezelfde partij. Met het harmonieuze optreden wilde Duitsland continuïteit uitstralen. Toch is zo'n vriendelijke machtsoverdracht ook voor de Berlijnse politiek iets bijzonders, merkt de redactie van Tagesschau op. Merkel zelf zei daar volgens ZDF Heute over: Bij de G20-top heeft "zich de gelegenheid voorgedaan, juist bij de bilaterale gesprekken ook gezamenlijk op te treden en erop te wijzen dat het zeer waarschijnlijk is dat mijnheer Scholz de volgende bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland is."

Merkel en Scholz hadden zaterdag een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. Ook spraken ze samen met de Turkse president Erdogan en de Indiase premier Modi.

De G20 heeft het akkoord afgerond over een wereldwijde winstbelasting voor grote concerns van 15 procent. Die gaat gelden vanaf 2023. SPD'er Olaf Scholz geldt als een van de architecten van deze nieuwe wereldwijde belasting. Lees meer bij Tagesschau

Tags: G20

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger