Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD-lijsttrekker Scholz moet zich verantwoorden in Bondsdag

Kort nieuws - 20 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse SPD-lijsttrekker en minister van Financiën Olaf Scholz heeft zich maandagmorgen in een Bondsdagcommissie verantwoord voor de kritiek op de witwas-eenheid FIU. 

Scholz zou eerst alleen telefonisch deelnemen aan de zitting omdat hij campagne zou voeren in Baden-Württemberg, maar kwam op het laatste moment toch opdagen. Daarmee smoorde hij de kritiek dat hij de verkiezingen belangrijker vindt dan de opheldering van de mogelijke misstanden bij de witwas-eenheid.

Tien dagen geleden werd het ministerie van Scholz en het ministerie van Justitie doorzocht door  openbaar aanklagers uit Osnabrück. Ze waren op zoek naar mailverkeer tussen ambtenaren van de ministeries en de witwas-eenheid FIU van de douane. Deze eenheid hoort wel bij het ministerie van Financiën maar opereert zelfstandig.

Het Openbaar Ministerie in Osnabrück onderzoekt klachten van banken in Nedersaksen dat de FIU meldingen van verdachte geldtransacties niet heeft doorgegeven aan de opsporingsdiensten. De FIU is in 2017 door de voorganger van Scholz, Schäuble, weggehaald bij het Bundeskriminalamt, de recherche, en ondergebracht bij de douane. Veel medewerkers gingen toen weg, de structuur moest opnieuw worden ingericht en dientengevolge bleven tienduizenden meldingen van transacties liggen, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Toen Scholz in 2018 aantrad was duidelijk dat de dienst niet goed functioneerde en is extra personeel aangetrokken. 

De invallen op de ministeries waren volgens Scholz absoluut niet nodig, de informatie had ook gewoon aangevraagd kunnen worden. Duitse media zetten vraagtekens bij de actie, temeer daar de openbaar aanklager die de opdracht gaf CDU-lid is. De oppositie en de CDU/CSU in de Bondsdag willen opheldering over de zaak en heeft daarom vandaag een ingelaste commissiezitting belegd. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger