Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechtszaak over peilingen Forsa

Kort nieuws - 13 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bundeswahlleiter, de instantie die toeziet op de Bondsdagverkiezingen, heeft opiniepeiler Forsa verboden om reeds uitgebrachte stemmen van kiezers die per post stemmen, mee te wegen in de peilingen. Forsa is naar de rechter gestapt om de beslissing van de Bundeswahlleiter aan te vechten.

Forsa vraagt voor de zogenoemde Sonntagsfrage: als deze zondag verkiezingen zouden zijn, op wie zou u dan stemmen? Aan de briefstemmers, die hun keuze al eerder maken, vraagt de opiniepeiler ook op wie ze hebben gestemd. Dit is volgens de Bundeswahlleiter in strijd met de kieswet, die bepaalt dat stemgedrag pas bekendgemaakt mag worden na sluiting van de stembus, om beïnvloeding te voorkomen. De instantie dreigt met een boete van 50.000 euro.

Forsa zegt dat ze het stemgedrag van de briefstemmers niet apart bekendmaken, maar laten meewegen in de peiling en dat het daarom niet in strijd is met de regels. Zouden ze de briefstemmers niet meewegen, dan zou de peiling een vertekend beeld geven, aldus Forsa. Naar verwachting stemt meer dan de helft van de kiezers dit keer per post. Lees meer bij Die Zeit

In Duitsland wordt voorzichtig omgegaan met peilingen. De publieke omroepen ARD en ZDF hebben jarenlang 10 dagen voor verkiezingen geen peilingen gepubliceerd, om kiezers niet te beïnvloeden. Commerciële zenders publiceerden in de laatste verkiezingsweek wel peilingen en de ZDF doet dat sinds 2013 ook. Duitse media benadrukken bij vrijwel elke peiling die ze publiceren dat peilingen geen prognoses zijn. 

Door het groeiende aantal zwevende kiezers zijn enquêtes minder betrouwbaar geworden. Tegelijkertijd betrekken kiezers, omdat ze minder partijvast zijn, peilingen vaker bij hun keuze. Daarom zoeken peilers ook andere manieren om aan goede cijfers te komen. Lees meer bij Deutsche Welleop Duitslandweb en Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.

Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.

Lees meer

Ampelmann

Ampelmann

Terug van weggeweest: de column van Carsten Brzeski. Ditmaal over de lastige positie van de FDP in de formatie tussen SPD en Groenen.

Lees meer

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

SPD, Groenen en FDP gaan komende week verder onderhandelen. De CDU/CSU is in een pijnlijke machtsstrijd verwikkeld.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger