Duitslandweb logo Duitslandweb

Parlementair onderzoek naar Wirecard afgerond

Kort nieuws - 22 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse parlementaire onderzoekscommissie naar de vermoedelijke fraude bij Wirecard, heeft dinsdag haar eindrapport gepresenteerd. Dat de grote fintech-onderneming vorig jaar juni failliet ging na vermoedelijk jarenlange boekhoudfraude, komt volgens het rapport mede door gebrekkig toezicht. De topman van toezichthouder Bafin moest door de affaire al het veld ruimen, en ook de topman van EY Duitsland trad terug.

Ook het ministerie van Financiën maakte fouten, constateert de commissie. De oppositiepartijen Die Linke, De Groenen, FDP en AfD vinden dat de verantwoordelijke minister, Olaf Scholz, terug moet treden. CDU/CSU sprak zich weliswaar kritisch uit, maar vindt niet dat de minister moet opstappen. Voor Olaf Scholz, lijsttrekker van de sociaal-democratische SPD, is zijn betrokkenheid bij het Wirecard-schandaal wel een smet op zijn blazoen, waar zijn tegenstanders de komende maanden hem vast nog vaak aan zullen herinneren.

De Beierse beursgenoteerde onderneming Wirecard, die digitale betalingen faciliteerde, moest in juni 2020 toegeven dat de jaarrekening niet klopte en een bedrag van maar liefst 1,9 miljard euro alleen op papier bestond. Volgens de Duitse justitie heeft de top van het beurgenoteerde bedrijf sinds 2015 meer inkomsten voorgespiegeld dan er daadwerkelijk waren. Daardoor kreeg Wirecard voor miljarden aan leningen van banken en investeerders, die nu waarschijnlijk nooit meer terug worden betaald. Topman Markus Braun zit vast in afwachting van zijn proces. Bestuurslid en manager Jan Marsalek is voortvluchtig. 

Tags: Wirecard

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger