Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU/CSU-verkiezingsprogramma: Duitsland moet moderniseren

Kort nieuws - 21 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse zusterpartijen CDU en CSU hebben maandag hun gezamenlijke verkiezingsprogramma voorgesteld. De partij wil behouden wat goed is en vernieuwen waar nodig. En tijdens de presentatie vooral: eenheid uitstralen.

CDU-voorzitter en kanselierskandidaat Armin Laschet benadrukte tijdens de persconferentie dat Duitsland moet moderniseren om zich aan te passen aan een snel veranderende wereld. Maar radicaliteit hoeft de kiezer van de christen-democraten niet te verwachten: solide en vernieuwend tegelijk wil de partij zijn. Dat blijkt al uit de titel: 'Het programma voor stabiliteit en vernieuwing. Samen voor een modern Duitsland.' 

Een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van CDU en CSU is dat de belastingen niet omhoog gaan. Voor ondernemers moeten de belastingen omlaag en de voorschriften versimpeld worden. Na de exceptionele uitgaven door de coronapandemie, wil de partij weer terug naar de Schwarze Null, ofwel begrotingsevenwicht. 

CSU-voorzitter Markus Söder, die hard heeft gevochten met Laschet om het lijsttrekkersschap, maakte maandag vooral duidelijk dat hij Laschet ten volle steunt en dat ze goed hebben samengewerkt aan dit programma. Ook Laschet roemde de samenwerking. Het was hun eerste gezamenlijke optreden sinds de openlijke machtsstrijd tussen de twee in april.

Söder richtte zijn pijlen op de Groenen. Die noemde hij een partij van verboden, elitair en onervaren. CDU en CSU hebben voor een groene politiek De Groenen niet nodig, aldus Söder. Ook de SPD bekritiseerde hij. Minister van Financiën Olaf Scholz van de SPD geeft veel te makkelijk geld uit, vindt hij. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.

Lees meer

Ampelmann

Ampelmann

Terug van weggeweest: de column van Carsten Brzeski. Ditmaal over de lastige positie van de FDP in de formatie tussen SPD en Groenen.

Lees meer

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

SPD, Groenen en FDP gaan komende week verder onderhandelen. De CDU/CSU is in een pijnlijke machtsstrijd verwikkeld.

Lees meer

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Profiel van SPD-leider Olaf Scholz, die een goede kans maakt Merkel op te volgen als kanselier van Duitsland.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger