Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagverkiezingen: machtsstrijd Laschet en Söder spitst zich toe

Kort nieuws - 19 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de CDU/CSU is machtsstrijd om het lijsttrekkerschap tussen CDU'er Armin Laschet en CSU'er Markus Söder nog altijd niet beslist. De Groenen hebben maandagochtend bekend gemaakt dat hun kanselierskandidaat de jonge, ambitieuze Annalena Baerbock is. (geactualiseerd om 14.30 uur)

Bij de CDU/CSU levert normaal gesproken de voorzitter van de veel grotere CDU de lijsttrekker. Dat is Armin Laschet (60), minister-president van Noordrijn-Westfalen. Het CDU-bestuur sprak zich vorige week ook voor hem uit. Maar CSU-voorzitter Markus Söder (54), minister-president van Beieren, doet het veel beter in de peilingen en liet vorige week weten ook lijsttrekker voor de gezamenlijke CDU/CSU-fractie te willen worden. De afgelopen week spraken steeds meer CDU'ers zich voor hem uit en spitste de machtsstrijd zich toe. 

Laschet en Söder lieten weten eind vorige week de knoop door te willen hakken, maar ondanks een heel weekend van gesprekken zijn ze er niet uitgekomen. Zondagavond kwamen ze beiden naar Berlijn en volgens Duitse media hebben ze tot diep in de nacht in het Bondsdaggebouw met elkaar overlegd. Toch is er nog steeds geen beslissing gevallen.

Laschet heeft maandag (13 uur) een persconferentie gegeven waarin hij het CDU-bestuur uitnodigde om maandagavond digitaal bijeen te komen. Hij wil dan een voorstel voorleggen, en nodigde tegenstrever Söder ook uit voor de vergadering. Die liet in zijn persconferentie een uur later weten dat hij niet zal deelnemen aan de vergadering, maar dat hij nog steeds beschikbaar is als Kanzlerkandidat, als er een brede ondersteuning voor hem binnen de CDU is. Lees meer bij Tagesschau

Dinsdag is er een fractievergadering van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag. Als er dan nog geen keuze is gemaakt, willen de fractieleden stemmen over wie lijsttrekker moet worden. Dat wil het CDU-bestuur voorkomen. Als Laschet deze stemming verliest, ondermijnt dat zijn positie als CDU-voorzitter. Bovendien zien veel CDU'ers uit de partijtop het niet zitten zich de komende jaren in dienst te moeten stellen van CSU'er Söder. Volgens hen stelt de hardliner en machtspoliticus uit Beieren de partijbelangen achter die van hemzelf. Hij wekte vorige week onder meer de ergernis van de CDU-bestuursleden door hun keuze voor Laschet af te doen als achterkamertjespolitiek. Lees meer bij tagesschau.de en bij FAZ.net

De Groenen

Bij concurrent Bündnis 90/Die Grünen zijn ze er wel uit: rising star Annalena Baerbock (40) is de kanselierskandidaat voor de Duitse Groenen. Dat maakte haar co-voorzitter Robert Habeck (51) maandagochtend op een persconferentie bekend. De voorzitters hebben al enige tijd geleden in stilte onder elkaar uitgemaakt wie de lijsttrekker moest worden en maakten dat vandaag bekend. De keuze moet overigens in juni nog officieel door het partijcongres worden bevestigd.

De Groenen doen het goed onder de leiding van Habeck en Baerbock en staan al twee jaar stabiel op de tweede plaats in de peilingen, achter de CDU/CSU. De afgelopen weken is het verschil tussen beide partijen een stuk kleiner geworden, door een flinke val van de christendemocraten. Wat iedereen tot voor kort ondenkbaar achtte, lijkt nu toch een mogelijkheid: dat de Groenen bij de Bondsdagverkiezingen in september de grootste partij worden en de kanselier leveren.

De keuze voor Baerbock is verrassend, omdat Habeck meer bestuurservaring heeft. Baerbock geldt als zeer getalenteerde, ambitieuze en stabiele politica. Ze is sinds 2013 lid van de Bondsdag, waar ze onder meer woordvoerder klimaatbeleid was. Ze geldt als expert op dat gebied. In 2018 werd ze samen met Habeck partijvoorzitter. Lees meer op DuitslandwebDer Spiegel en tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Bondsdagverkiezingen 2021: de lijsttrekkers

Bondsdagverkiezingen 2021: de lijsttrekkers

Wie volgt na de verkiezingen Merkel op? Profielen van de kanselierskandidaten Laschet, Baerbock en Scholz.

Lees meer

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Op 26 september vinden de Bondsdagverkiezingen plaats. De belangrijkste feiten en cijfers op een rij.

Lees meer

Groenen-lijsttrekker kampt met plagiaatverwijt

Groenen-lijsttrekker kampt met plagiaatverwijt

Groenen-lijsttrekker Baerbock reageert met zelfkritiek op verwijten van plagiaat. Die schaden haar reputatie.

Lees meer

Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede

Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede

De CDU is de grote winnaar bij de verkiezingen in Saksen-Anhalt. Het verschil met de AfD is bijna 17 procent.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger