Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof laat avondklok in Duitsland voorlopig ongemoeid

Kort nieuws - 6 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Constitutioneel Hof laat de avondklok in Duitsland voorlopig ongemoeid. De rechters in Karlsruhe hebben een spoedprocedure van klagers afgewezen. Of de avondklok ongrondwettelijk is, bepaalt het Hof op een later tijdstip.

De avondklok is in Duitsland onderdeel van de zogenoemde noodrem (Notbremse) in de infectieziektenwet, waarmee strengere coronamaatregelen gaan gelden als de besmettingscijfers oplopen. Die noodrem-regerling geldt sinds 23 april. Als het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen (de 7-Tage-Inzidenz) in een regio op drie opeenvolgende dagen boven de 100 ligt, gaat een avondklok gelden. Die duurt van 22 uur tot 5 uur. Wandelaars en joggers mogen, mits alleen, tot 24 uur naar buiten.

Er is veel kritiek op de noodrem en er zijn meer dan 200 klachten bij het Constitutioneel Hof tegen ingediend. Velen wilden dat het Hof in een spoedprocedure een voorlopig einde aan de avondklok zou maken. Dat hebben de rechters nu afgewezen. Daarmee doen ze geen uitspraak over de vraag of de Duitse avondklok-regeling ongrondwettelijk is - dat komt later in een gewone procedure. Het Hof meent dat het voorlopig stopzetten van de avondklok grotere gevolgen heeft als later blijkt dat die wel toelaatbaar is dan andersom. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt

De 7-Tage-Inzidenz, in Duitsland een belangrijke graadmeter voor het aantal corona-infecties, is de afgelopen week flink gedaald. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen lag vorige week nog op 154,9, nu zijn het er 129,1. In regio's waar het getal onder de 100 komt, gelden minder zware contactbeperkingen en vervalt bijvoorbeeld de avondklok. Het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland is vandaag 21.953, meldt het Robert Koch Institut (RKI), en er zijn de afgelopen 24 uur 251 sterfgevallen gemeld. Een week geleden waren dat er 264. Lees meer bij Tagesschau en bekijk het dashboard van het RKI

Reacties

Willem - 7 mei 2021 21:14

Even op de lange baan schuiven net zoals de rechter in Nederland deed in tweede aanleg inzake de avondklok. Interessant hoe zaken in het leven geroepen worden door de overheid zonder dat daar op dát moment reeds een stevige juridische basis voor blijkt te zijn. Welke burger krijgt dat voor elkaar?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger