Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof laat avondklok in Duitsland voorlopig ongemoeid

Kort nieuws - 6 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Constitutioneel Hof laat de avondklok in Duitsland voorlopig ongemoeid. De rechters in Karlsruhe hebben een spoedprocedure van klagers afgewezen. Of de avondklok ongrondwettelijk is, bepaalt het Hof op een later tijdstip.

De avondklok is in Duitsland onderdeel van de zogenoemde noodrem (Notbremse) in de infectieziektenwet, waarmee strengere coronamaatregelen gaan gelden als de besmettingscijfers oplopen. Die noodrem-regerling geldt sinds 23 april. Als het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen (de 7-Tage-Inzidenz) in een regio op drie opeenvolgende dagen boven de 100 ligt, gaat een avondklok gelden. Die duurt van 22 uur tot 5 uur. Wandelaars en joggers mogen, mits alleen, tot 24 uur naar buiten.

Er is veel kritiek op de noodrem en er zijn meer dan 200 klachten bij het Constitutioneel Hof tegen ingediend. Velen wilden dat het Hof in een spoedprocedure een voorlopig einde aan de avondklok zou maken. Dat hebben de rechters nu afgewezen. Daarmee doen ze geen uitspraak over de vraag of de Duitse avondklok-regeling ongrondwettelijk is - dat komt later in een gewone procedure. Het Hof meent dat het voorlopig stopzetten van de avondklok grotere gevolgen heeft als later blijkt dat die wel toelaatbaar is dan andersom. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt

De 7-Tage-Inzidenz, in Duitsland een belangrijke graadmeter voor het aantal corona-infecties, is de afgelopen week flink gedaald. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen lag vorige week nog op 154,9, nu zijn het er 129,1. In regio's waar het getal onder de 100 komt, gelden minder zware contactbeperkingen en vervalt bijvoorbeeld de avondklok. Het aantal nieuwe besmettingen in Duitsland is vandaag 21.953, meldt het Robert Koch Institut (RKI), en er zijn de afgelopen 24 uur 251 sterfgevallen gemeld. Een week geleden waren dat er 264. Lees meer bij Tagesschau en bekijk het dashboard van het RKI

Reacties

Willem - 7 mei 2021 21:14

Even op de lange baan schuiven net zoals de rechter in Nederland deed in tweede aanleg inzake de avondklok. Interessant hoe zaken in het leven geroepen worden door de overheid zonder dat daar op dát moment reeds een stevige juridische basis voor blijkt te zijn. Welke burger krijgt dat voor elkaar?

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Duitsland langzaam van het slot

Duitse deelstaten versoepelen coronamaatregelen nu corona-besmettingen snel afnemen.

Lees meer

De sneltest

De sneltest

De wekelijkse corona-sneltest lijkt wel een absurdistische kunstperformance. Column van Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger