Bewaren telecomdata ongrondwettig
Constitutioneel Hof verklaart bewaarplicht ongeldig

Achtergrond - 2 maart 2010

Het opslaan van alle telecommunicatiegegevens van Duitsers druist in tegen de grondwet. Dat heeft het Constitutioneel Hof in Karlsruhe dinsdagmorgen laten weten. De wet voor data-opslag is ongeldig, reeds opgeslagen gegevens moeten worden gewist.

Bewaren telecomdata ongrondwettig
© Die Grünen

Duitse telecombedrijven moeten van de overheid sinds 2008 alle gegevens van telefoon- en internetverkeer een half jaar lang bewaren. De Duitse autoriteiten kunnen ze opvragen in straf- en terrorismeonderzoeken.

Tegen de bewaarplicht was in Karlsruhe een recordaantal van 35.000 klachten binnengekomen. Saillant detail: de huidige minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) is een van de klagers. Ze diende de klacht in toen ze nog in de oppositiebanken zat en reageerde dinsdag met vreugde op het vonnis van de hoogste rechtbank, meldden Duitse media.

Het hof heeft bepaald dat het opslaan van de gegevens niet per definitie ongrondwettelijk is, maar dat dat slechts onder zeer strenge voorwaarden mag gebeuren. Aan die voorwaarden is niet voldaan, zo luidt het oordeel van de hoogste rechter Hans Jürgen Papier.

De veiligheid van de gegevens moet beter worden gewaarborgd en de toegang tot de gegevens moet strikter worden geregeld. Opsporingsdiensten mogen alleen na toestemming van een rechter de gegevens inzien, is bijvoorbeeld een van de richtlijnen.

Omdat aan de voorwaarden niet is voldaan, is de huidige wet ongeldig en moeten alle gegevens die op dit moment zijn opgeslagen direct worden gewist.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger