Duitslandweb logo Duitslandweb

Katholieken in bisdom Keulen treden massaal uit

Kort nieuws - 23 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In het aartsbisdom Keulen heerst grote onrust. Vlak voor het begin van de Duitse driedaagse online-bisschoppenconferentie regent het kerkuittredingen. Dat heeft alles te maken met de houding van bisschop Rainer Maria Woelki in het onderzoek naar seksueel misbruik door vertegenwoordigers van de kerk in het bisdom.

Een hotline van de bestuursrechtbank in Keulen, speciaal voor mensen die zich willen uitschrijven uit de kerk, raakte direct na opening overbelast, schrijft Tagesschau. Tientallen pastoors hebben in een brief hun ongenoegen geuit over de manier waarop Woelki met de misbruikzaak in het bisdom omgaat. Ook de voorzitter van de bisschoppenconferentie heeft eerder al laten weten dat bisschop Woelki met zijn starre houding de kerk schade berokkent.

Woelki weigert al maanden een onderzoek publiek te maken naar misbruikgevallen sinds de jaren zeventig en hoe de verantwoordelijken binnen de kerk daarmee zijn omgegaan. De bisschop zegt dat het onafhankelijke onderzoek tekortkomingen heeft, en laat een nieuwe studie uitvoeren. Der Spiegel heeft vorige week informatie uit het rapport gepubliceerd. Het zou gaan om honderden slachtoffers en meer dan 200 beschuldigden. De kerkleiding zou weinig hebben ondernomen om misbruik te bestraffen en te voorkomen.

Nadat in 2018 een onderzoek naar misbruik in de katholieke kerk in Duitsland uitkwam, zijn in veel bisdommen onderzoeken in opdracht gegeven. De bisschoppen hebben gezamenlijk bezworen een einde te maken aan de straffeloosheid en de slachtoffers te erkennen. Dat kon niet verhinderen dat duizenden katholieken de kerk hebben verlaten. 

Dit weekeinde, voor begin van de bisschoppenconferentie, heeft de actiegroep Maria 2.0, ontstaan uit een leeskring van vrouwen, op kerkdeuren in het hele land stellingen genageld. Ze willen onder meer gelijke rechten voor mannen en vrouwen in de kerk, een einde aan het verplichte celibaat, een einde aan de 'wereldvreemde' seksuele moraal, geen zelfverrijking en een einde aan het netwerk van mannen dat elkaar de hand boven het hoofd houdt. Hoewel de beweging Maria 2.0 geen agendapunt is tijdens de conferentie, werd dinsdag wel bekend dat voor het eerst een vrouw is gekozen tot secretaris van de bisschoppenconferentie. Volgens de voorzitter om gehoor te geven aan de roep om meer vrouwen op hoge functies in de kerk.

Ook de actiegroepen van slachtoffers hebben zich verenigd en willen zich samen inzetten voor hervormingen. Ze roepen de hulp in van de politiek en hopen op een parlementair onderzoek naar het misbruik. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en bij Tagesschau en bij Zeit Online (actiegroepen slachtoffers)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger