Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse lockdown verlengd en verscherpt

Kort nieuws - 5 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering en de deelstaten verlengen de lockdown tot en met 31 januari en voeren nog enkele extra maatregelen in. De sociale contacten moeten nog verder worden teruggebracht, en in zogenoemde coronahotspots mogen mensen nog maar 15 kilometer buiten hun woonplaats komen. 

Kanselier Merkel maakte dinsdagavond bekend dat huishoudens nog maar een persoon van buiten het huishouden mogen ontvangen. Tot nu toe mochten vijf personen uit twee huishoudens samenkomen. Deze strenge contactbeperking geldt vanaf nu ook voor kinderen jonger dan 14. In gebieden waar meer dan 200 besmettingen zijn per 100.000 inwoners per 7 dagen moeten de lokale autoriteiten extra maatregelen nemen om te zorgen dat mensen niet zonder goede reden verder dan 15 kilometer buiten hun woonplaats komen. Die maatregel is vooral bedoeld om dagtoerisme tegen te gaan, bijvoorbeeld naar de skigebieden. De kanselier en de deelstaatpremiers vragen alle burgers nog drie weken hun contacten tot een minimum te beperken en zoveel mogelijk thuis te blijven.

Dat de lockdown die op 16 december inging, moet worden verlengd, stond tijdens het overleg tussen bondsregering en deelstaten nauwelijks nog ter discussie. Veel meer was de vraag of er nog verscherpingen nodig zijn. Met de 'Corona-Gipfel' (coronatop) wil de regering het beleid van de deelstaten zoveel mogelijk gelijk trekken.

De minister-president van Thüringen, Bodo Ramelow, was de eerste die voorstelde om in te voeren dat mensen niet verder dan 15 kilometer van huis mogen, vooral om drukte in de skigebieden tegen te gaan. In zijn deelstaat zijn veel nieuwe besmettingen. Ramelow was deze zomer nog voorstander van snelle versoepelingen, maar denkt nu dat nog hardere maatregelen nodig zijn. "Ik heb lang gedacht dat wij beter door deze crisis komen", zei hij tegen Deutschlandfunk. Dat was een vergissing, ziet hij nu.

Reisregels

Wie uit risicogebied inreist in Duitsland moet zich vanaf 11 januari binnen 48 uur voor de aankomst in Duitsland laten testen, of direct na aankomst in Duitsland, maakte de regering bekend. Die test verandert niets aan de quarantaineplicht van tien dagen. De quarantaine kan wel worden bekort door na vijf dagen een test te doen. Ook de digitale inreisaanmelding blijft verplicht. De controles aan de grenzen worden verscherpt.
De deelstaten voeren de reisregels uit en moeten hun reisverordeningen voor 11 januari aanpassen. Zij kunnen daarbij hun eigen uitzonderingen maken. Lees meer in ons overzicht van Duitse coronamaatregelen 

Onderwijs

Scholen blijven tot eind januari gesloten, leerlingen krijgen onderwijs op afstand. De situatie in de kinderopvang is per deelstaat verschillend, in sommige deelstaten is de opvang dicht en is alleen noodopvang, in andere deelstaten is de kinderopvang open, maar worden ouders opgeroepen hun kind zomogelijk thuis te houden. De regering wil regelen dat ouders tien extra zorgverlofdagen krijgen om voor hun kinderen te kunnen zorgen.

Met de 'golfbreker-maatregelen' in november is geprobeerd de scholen open te houden, maar de besmettingscijfers bleven toen veel te hoog. Op 16 december werden de scholen gesloten en de meeste ministers zijn het erover eens dat ze ook nu nog niet open kunnen. 

De deelstaatministers van onderwijs hebben maandag een stappenplan voor de scholen afgesproken. Als de epidemische situatie in een deelstaat het toelaat, kunnen als eerste de basisschoolleerlingen weer naar school. De rest krijgt afstandsonderwijs. In een tweede fase kunnen de middelbare scholen en het beroepsonderwijs hybride onderwijs aanbieden, dus gedeeltelijk op school en gedeeltelijk thuis. Voor examenklassen worden andere afspraken gemaakt, zodat die zich goed kunnen voorbereiden op het examen. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

Meer informatie over reisregels en de Duitse coronamaatregelen:
Voor vragen over de Duitse en Nederlandse reisregels, de Duitse coronamaatregelen en die van de deelstaten verwijzen we u naar ons overzicht: 'Veelgestelde vragen over corona in Duitsland'
Voor informatie over werken in Duitsland, zie: Grenzinfo.eu 

Reacties

Tom - 5 januari 2021 19:39

Wat betekent dit voor inreizen vanuit Nederland om een partner in Duitsland te bezoeken, specifiek in Noordrijn Westfalen? Mag dat straks nog? Zijn korte grensoverschrijdingen voor minder dan 24 uur nog mogelijk?

Reageer
Marja Verburg Tom - 6 januari 2021 13:41

Het is aan de Duitse deelstaten de reisregels, en dus de testplicht, uit te voeren. Zij moeten hun reisverordeningen voor 11 januari aanpassen. Wijzigingen van de Duitse reisregels (ook van de deelstaten) houden we hier bij: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Ed Tom - 5 januari 2021 19:54

Ja dat mag. Alleen 1 persoon mag op bezoek komen.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland geldt weer als hoogrisicogebied. Een overzicht van de reis- en coronaregels in Duitsland.

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger