Duitslandweb logo Duitslandweb

Voorzitter Habeck wil dat Groenen regering in 2021 gaan leiden

Kort nieuws - 2 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voorzitter Robert Habeck van Bündnis 90/Die Grünen wil dat zijn partij na de verkiezingen van 2021 de regering gaat leiden. "We strijden volgend jaar voor het eerst inderdaad om het leiderschap in de bondsrepubliek", aldus Habeck.  

Habeck deed zijn uitspraak tijdens een digitaal partijcongres van de Groenen in Sleeswijk-Holstein. Andere partijen zullen in aanloop naar de Bondsdagverkiezingen van 2021 flink op de Groenen inhakken, waarschuwde de voorzitter. In de Duitse politiek moeten problemen niet meer vooruit worden geschoven of alleen maar gerepareerd, liet Habeck zijn partijgenoten weten. Hij wil dat ze systematisch worden opgelost. Daartoe moeten de Groenen bereid zijn. Als voorbeeld noemde hij het afbreken van kerncentrales en de zoektocht naar een definitieve opslagplaats voor kernafval. 

In de peilingen staan de Groenen met 18-20 procent op de tweede plaats, achter de CDU/CSU, die met 35 procent ruim voor staat. De vraag is of de CDU/CSU deze ruime voorsprong houdt, omdat  Merkel bij de verkiezingen van volgend jaar niet meer meedoet. Ook als de CDU/CSU de grootste blijft, zouden de Groenen - afhankelijk van wat de uitslag toelaat - kunnen proberen een regering zonder christendemocraten te vormen. 

Na de Bondsdagverkiezingen van 2017 deden de Groenen mee aan de coalitieonderhandelingen en was het plan een regering van CDU/CSU, Groenen en FDP te vormen. Dat ging niet door omdat de liberalen op het laatste moment het bijltje erbij neergooiden. De Groenen hebben landelijk eerder geregeerd tussen 1998 en 2005, toen als kleinere coalitiepartner van de SPD. Lees meer bij Die Zeit 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger