Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijns vliegveld BER na negen jaar eindelijk in bedrijf genomen

Kort nieuws - 21 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Met de aankomst van de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner uit Luxemburg is woensdagochtend om 9 uur de regeringsterminal van de Berlijnse luchthaven BER officieel in gebruik genomen. Het vliegveld zou eigenlijk al in 2011 worden geopend, maar dat moest door telkens nieuwe problemen steeds weer worden uitgesteld. 

Alle vluchten van de bondspresident, de kanselier en de Duitse ministers vertrekken en landen vanaf vandaag op de nieuwe Berlijnse luchthaven BER. Ook alle officiële buitenlandse gasten van de regering  worden voortaan op BER ontvangen.

Op 31 oktober wordt de gehele luchthaven in gebruik genomen en vertrekken en landen er ook gewone passagiersvluchten. Dat is negen jaar later dan gepland. Vanwege de jarenlange vertragingen en problemen zijn voor die dag geen festiviteiten gepland, liet BER-directeur Engelbert Lütke Daldrup al eerder weten. De luchthaven is "het lachertje" van Duitsland geworden, zei hij. "Wij Duitse ingenieurs schaamden ons."

De geplande kosten van 2,7 miljard euro zijn opgelopen tot 6 miljard euro, meldt Der Spiegel. Verschillende onderzoekscommissies hebben de afgelopen jaren onderzocht wat er bij de bouw en de planning steeds weer misging, maar dat heeft nauwelijks politieke en personele consequenties gehad, schrijft Deutschlandfunk. "De BER staat symbool voor een volledig uit de hand gelopen groot overheidsproject." Ook de coronacrisis geeft weinig aanleiding tot feest. Zo wordt de komende winter een kwart minder passagiers verwacht dan onder normale omstandigheden. Lees meer bij Der Spiegel en Deutschlandfunk.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger