Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-minister en NRW-minister-president Clement overleden

Kort nieuws - 28 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Wolfgang Clement, oud-minister van Werkgelegenheid en voormalig minister-president van Noordrijn-Westfalen, is overleden. Hij werd 80 jaar.

Clement was van 2002 tot en met 2005 namens de SPD minister van Economische Zaken en Werkgelegenheid in het rood-groene kabinet van kanselier Schröder. Dat was toen een zogeheten 'superministerie', waarin twee belangrijke portefeuilles waren samengevoegd. Als 'superminister' was hij betrokken bij de Agenda 2010, de hervorming van de arbeidsmarkt en het sociale stelsel, die de aanhoudende sociaal-economische neergang in Duitsland moest tegengaan. Kanselier Merkel liet zondag via haar woordvoerder weten dat dit een van zijn "grote en blijvende verdiensten" was, die Duitsland "de weg uit de hoge werkloosheid wees".

Van 1998 tot en met 2002 was Clement minister-president van Noordrijn-Westfalen. Dat was in de tijd dat de banden tussen Nederland en Duitsland steeds hechter werden. Premier Wim Kok was de eerste Nederlandse regeringsleider die een minister-president van een deelstaat, in dit geval Clement, als gelijkwaardig regeringsleider ontving. In 2010 zei oud-staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans daarover op Duitslandweb: "Dat werd toen gek gevonden. NRW moest maar zaken doen met de provincies, vonden veel mensen. Daar zat onder andere de vrees achter dat Nederland, als het zaken zou doen met deelstaten, niet meer in beeld zou zijn bij de Duitse centrale overheid." Timmermans had het omgekeerde ervaren: "Je krijgt juist meer aandacht als je zaken doet met een deelstaat. Dat vinden ze interessant. Als ik in Berlijn was, vroegen ze me waar we het dan met Noordrijn-Westfalen over hadden."

In 2008 verliet Clement na ruzie de SPD, de laatste jaren steunde hij de liberale FDP. Lees meer bij tagesschau.de, Süddeutsche.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland. "Ze moeten hun voorbeeldfunctie waarmaken."


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger