Duitslandweb logo Duitslandweb

Oud-minister en NRW-minister-president Clement overleden

Kort nieuws - 28 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Wolfgang Clement, oud-minister van Werkgelegenheid en voormalig minister-president van Noordrijn-Westfalen, is overleden. Hij werd 80 jaar.

Clement was van 2002 tot en met 2005 namens de SPD minister van Economische Zaken en Werkgelegenheid in het rood-groene kabinet van kanselier Schröder. Dat was toen een zogeheten 'superministerie', waarin twee belangrijke portefeuilles waren samengevoegd. Als 'superminister' was hij betrokken bij de Agenda 2010, de hervorming van de arbeidsmarkt en het sociale stelsel, die de aanhoudende sociaal-economische neergang in Duitsland moest tegengaan. Kanselier Merkel liet zondag via haar woordvoerder weten dat dit een van zijn "grote en blijvende verdiensten" was, die Duitsland "de weg uit de hoge werkloosheid wees".

Van 1998 tot en met 2002 was Clement minister-president van Noordrijn-Westfalen. Dat was in de tijd dat de banden tussen Nederland en Duitsland steeds hechter werden. Premier Wim Kok was de eerste Nederlandse regeringsleider die een minister-president van een deelstaat, in dit geval Clement, als gelijkwaardig regeringsleider ontving. In 2010 zei oud-staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans daarover op Duitslandweb: "Dat werd toen gek gevonden. NRW moest maar zaken doen met de provincies, vonden veel mensen. Daar zat onder andere de vrees achter dat Nederland, als het zaken zou doen met deelstaten, niet meer in beeld zou zijn bij de Duitse centrale overheid." Timmermans had het omgekeerde ervaren: "Je krijgt juist meer aandacht als je zaken doet met een deelstaat. Dat vinden ze interessant. Als ik in Berlijn was, vroegen ze me waar we het dan met Noordrijn-Westfalen over hadden."

In 2008 verliet Clement na ruzie de SPD, de laatste jaren steunde hij de liberale FDP. Lees meer bij tagesschau.de, Süddeutsche.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger