Duitslandweb logo Duitslandweb

Crisisoverleg scholen: digitalisering moet veel sneller

Kort nieuws - 22 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft gisteren met de onderwijsministers van de deelstaten besproken wat moet gebeuren om het onderwijs overeind te houden in coronatijden. Van een dienstlaptop voor de leraren tot een data-abonnement voor scholieren. En dan is er nog de kwestie van het luchten op scholen in de koude maanden.

De digitalisering van het Duitse onderwijs loopt hopeloos achter. De coronacrisis heeft gezorgd dat dit probleem nu hoog op de agenda staat in Berlijn en bij de deelstaatregeringen. Eigenlijk zijn de deelstaten zelf verantwoordelijk voor hun onderwijsbeleid, maar omdat het met die digitalisering al jaren niet goed lukt, stuurt de bondsregering bij met het Digitalpakt Schule, een subsidiepot van maar liefst 5 miljard euro.

Om te zorgen dat dit geld niet wordt besteed aan computers die vervolgens niet worden gebruikt - omdat docenten geen vaardigheden hebben om digitale middelen in te zetten of omdat de school geen goede internetverbindingen heeft - moeten scholen eerst zorgen voor goede infrastructuur (servers, wifi, systeembeheerders en onderwijsconcepten). Dan pas krijgen ze geld voor apparatuur. Het beschikbare geld ligt voor het overgrote deel dus nog te wachten. Maar in de coronacrisis was en is een acute omschakeling nodig.

De bondsregering en de deelstaten hebben daarom maandag afgesproken dat de regering vast geld beschikbaar stelt zodat 800.000 docenten nog dit jaar een dienstlaptop krijgen. De regering schiet het geld alleen voor, uiteindelijk wil Duitsland deze laptops financieren uit het Europese corona-herstelfonds.

Verder zorgen regering en deelstaten dat er aan de lerarenopleidingen kenniscentra voor digitaal onderwijs komen. Ook betaalt de federale regering 500 miljoen voor het opleiden en aanstellen van systeembeheerders en komt er een landelijk digitaal onderwijsplatform.

Onderwijsminister Karliczek werkt aan een speciaal scholierenabonnement voor mobiel internet van een tientje, daarover is ze met telecomaanbieders in gesprek.

Over een nationaal protocol voor de hygiënemaatregelen op scholen moet nog verder worden gepraat. Woensdag worden deskundigen gehoord over het luchten op scholen, en hoe dat moet als het kouder wordt. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger