Duitslandweb logo Duitslandweb

'Auto-industrie verliest rol als drijvende kracht Duitse economie'

Kort nieuws - 7 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De auto-industrie raakt haar rol als drijvende kracht in de Duitse economie kwijt. Dat concludeert het Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) in een studie naar de branche.

De coronapandemie heeft de van export afhankelijke autobranche hard getroffen. Wereldwijde handelsketens stokten en de autoproductie werd in april grotendeels stilgelegd. De vraag naar auto's is door de pandemie volledig ingestort en daar weet de branche zich maar langzaam van te herstellen, constateren de onderzoekers van IW. Volgens de studie zal dit er toe leiden dat de auto-industrie haar rol als motor van de Duitse economische groei gaat verliezen.

De verkoopcijfers van Volkswagen liepen in het eerste halfjaar van 2020 met 22 procent terug. Audi verloor in diezelfde periode een kwart van haar afzet en BMW verkocht vanaf het begin van 2020 28 procent minder auto's. 

Al voordat het coronavirus Duitsland bereikte, had de auto-industrie met problemen te kampen. Er bestond een grote overcapaciteit en ook technologische veranderingen, zoals de omschakeling naar elektrisch rijden, brachten problemen met zich mee, aldus de studie. In totaal leven bijna een miljoen Duitsers direct of indirect van de auto-industrie.

Voor dinsdag staat een overleg met kanselier Merkel, afgevaardigden van de deelstaten en vertegenwoordigers van de auto-industrie gepland. Minister-president Markus Söder van Beieren wil miljarden extra aan hulp voor de noodlijdende autobranche. Zijn collega Stephan Weil van Nedersaksen wil een kooppremie voor moderne dieselvoertuigen. Kanselier Merkel ziet daarentegen niets in een uitbreiding van het reeds gepresenteerde stimuleringspakket, zo meldt Tagesschau. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau of download de studie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Zonder coronatest geen herfstvakantie

Zonder coronatest geen herfstvakantie

De nieuwe reisbeperkingen in Duitsland zorgen voor onvrede en verwarring, merkt Merlijn Schoonenboom in Berlijn.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft Nederland tot risicogebied verklaard. Wat dit betekent en welke maatregelen in Duitsland van kracht zijn:

Lees meer

Duitsland zet vol in op luchten

Duitsland zet vol in op luchten

In de strijd tegen het coronavirus zet Duitsland deze herfst vol in op 'stoßlüften', doorwaaien.

Lees meer

Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak

Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak

Tussen het Duitse en het Nederlandse corona-beleid zijn een aantal opvallende verschillen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger