Duitslandweb logo Duitslandweb

Verplichte coronatest voor reizigers risicogebieden

Kort nieuws - 10 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Terugkerende reizigers uit risicogebieden moeten zich in Duitsland sinds zaterdag verplicht laten testen op Covid-19.

Wie terugkeert naar Duitsland uit een risicogebied, moet zich binnen 14 dagen laten testen, of moet een bewijs van een recente negatieve coronatest overleggen aan de autoriteiten. De test is de eerste drie dagen na terugkomst gratis. Op luchthavens en op een aantal plekken langs de grens zijn speciale testfaciliteiten ingericht. Wie per boot, bus, trein of vliegtuig inreist, wordt vaak aan boord gevraagd een uitstapkaart ('Aussteigekarte') in te vullen. De gezondheidsdienst controleert die steeksproefsgewijs.

Ook Nederlanders die via Duitsland terugreizen kunnen zich kosteloos laten testen, bijvoorbeeld op het vliegveld. De Nederlandse regering legt geen verplichte quarantaine op, maar adviseert reizigers uit risicogebieden wel dringend om twee weken thuis en binnen te blijven.

Onder risicogebieden vallen veel landen buiten Europa, en ook bijvoorbeeld Luxemburg, de regio rond Antwerpen, Turkije, Albanie, Marokko en delen van Spanje, Roemenie en Bulgarije.

Minister van Gezondheid Jens Spahn kondigde de verplichte test donderdag aan, zaterdag trad de regeling al in werking. Op de snelle invoering is kritiek, omdat de uitvoerende instanties en ook de huisartsen weinig tijd hebben zich op de toestroom voor te bereiden. Belangrijke politici uit SPD en CDU bekritiseren dat de test gratis is. Ze vinden het onrechtvaardig dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten als mensen naar een risicogebied reizen. Lees meer bij Tagesspiegel of lees de verordening op de site van het ministerie. Zie ook de lijst met risicogebieden van het Robert Koch Institut.

Zie voor meer informatie:
website van het Duitse ministerie van Gezondheid en van Buitenlandse Zaken

Zie ook op DuitslandwebCorona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Ada - 22 april 2021 23:54

wij vliegen binnenkort vanuit turkije naar amsterdam en dan met trein naar venlo om zo naar duitsland te gaan
kan dit met dezelfde test die wij in turkije hebben laten doen (om duitsland binnen te komen)

Reageer
Max Looij Ada - 3 juni 2021 12:00

Moet ik een carona test ondergaan als ik van munchen naar Nederland vlieg

Bülent - 20 april 2021 02:24

Ik ga as zondag vliegen vanaf Düsseldorf. Mijn vriendin zet mij af op het vliegveld zonder uitstappen. Moet zij dan ook een negatieve testbewijs hebben? Zo nee. Hoe kan zij dat bewijzen als ze bij terugkomst naar Nederland toch nog wordt aangehouden door de Duitse politie? Graag antwoord

Reageer
Marja Verburg Bülent - 20 april 2021 11:54

Voor zover wij kunnen overzien, geldt uw vriendin als zij in Dld niet uitstapt als transitverkeer en heeft ze geen negatieve test nodig. Mogelijk moet ze idd bij controle kunnen laten zien waarom ze door Dld rijdt. Misschien met een kopie van uw ticket? U kunt dit ws het best nagaan bij de deelstaat NRW of de luchthaven Düsseldorf. Zie voor meer info en links: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

levent Hakverdi - 16 april 2021 10:50

Ik moet mijn ouders uit ophalen vanuit dusseldorf airport moet ikhiervoor ook een test hebben

Reageer
Marja Verburg levent Hakverdi - 19 april 2021 17:51

@Bas: ik denk het wel. Maar dat kunt u ws het best navragen bij de luchthaven of de deelstaat NRW. Mvg, de redactie

Bas levent Hakverdi - 19 april 2021 17:12

@Marja, ik had dezelfde vraag en heb nu nog een detail-vraag. Wordt uitstappen op Düsseldorf Airport gezien als uitstappen in Duitsland? Alvast dank.

Marja Verburg levent Hakverdi - 19 april 2021 16:59

@levent Hakverdi: Als u in Dld niet uit uw auto stapt, geldt u in principe als transitvekeer en is een negatieve test niet verplicht. Anders wel. Mogelijk moet u, als u onderweg wordt gecontroleerd, wel kunnen aantonen waarom u door Dld reist. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen Mvg, de redactie

Aangepast op 2021-04-19 17:52:14

Jan - 11 april 2021 16:22

Beste,

Ik wil zeer binnenkort met de auto zo snel mogelijk naar Noord Italie ( 2e huis) rijden.
Dus gebruik Duitsland en ook Zwitserland alleen als doorreis land . Ben daar per land max 12 uur.
Heb ik dan ook nog wat nodig qua test etc ?

Reageer
Marja Verburg Jan - 12 april 2021 22:15

Als u door Duitsland reist zonder onderweg uit te stappen geldt u als transitverkeer en hoeft u geen negatieve test bij u te hebben. Mogelijk moet u als u onderweg wordt gecontroleerd kunnen laten zien waar naar toe u op weg bent. Zie voor meer info over de Duitse reisregels: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Bilal - 4 april 2021 15:19

Ik wil naar Kosovo vliegen vanuit dusseldorf ik woon zelf in nederland moet ik dan een test bewijs mee nemen of niet?

Reageer
helmine - 2 april 2021 18:46

Begin mei reis ik van Düsseldorf naar Split, 1e vaccinatie gehad , heb ik dan voldoende aan een sneltest?

Reageer
Jelmer - 27 maart 2021 15:00

Goedemiddag, wij zijn van plan naar Mallorca te vliegen op 16 april vanuit Weeze naar Palma de Mallorca. Moeten wij een verplichte PCR test meenemen of kan het daar ter plekke? Wat moeten we allemaal meenemen aan documenten heen en terug?

Reageer
Marja Verburg Jelmer - 29 maart 2021 13:51

De Duitse reis- en coronaregels houden we hier bij: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen De regels kunnen snel veranderen, u kunt het best kort voor vertrek nog eens nagaan wat in uw geval geldt. Checkt u ook bij uw luchtvaartmaatschappij waar u op moet letten. Overigens roepen zowel de Nlse als de Duitse overheid iedereen dringend op om van niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland af te zien.
Mvg, de redactie

Goran Khursheed - 17 maart 2021 20:16

Goedenavond,
op 11-05-21 vliegen mijn vrouw en ik vanuit vliegveld Dusseldorf naar Erbil in Irak.
Hebben wij een Negatieve corona test (PCR)met certificaat nodig om te mogen vliegen?
graag hoor ik van u, alvast bedankt!

Reageer
Marja Verburg Goran Khursheed - 25 maart 2021 12:54

@M. Kherya: Als u vanuit NL direct naar Düsseldorf reist om te vliegen, geldt u voor Noordrijn-Westfalen als transitverkeer. Het hangt oa van de eisen van Turkije af, of en welke testen u nodig heeft. Houdt u er rekening mee dat u op het vliegveld in Dld verplicht bent een medisch mondkapje (bv FFP2) te dragen. Zie voor meer informatie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen.
Mvg, de redactie

M. Kherya Goran Khursheed - 24 maart 2021 17:28

beste

wij reizen via dusseldorf naar Turkije, wat moeten we doen vooraf?

Granit Goran Khursheed - 18 maart 2021 20:28

Ik heb op 1 mei een vliegreis (overstap) van Amsterdam Schiphol naar Turkije, en dan van Turkije naar Pristina (Kosovo). Wat heb ik precies nodig. Alleen een gezondsheidsverklaring met een naat pcr test negatief?

Marja Verburg Goran Khursheed - 18 maart 2021 17:44

Voor zover wij kunnen nagaan, geldt u voor de deelstaat NRW als transitverkeer als u direct van NL naar het vliegveld in Düsseldorf gaat. Of u een negatieve test bij u moet hebben, zou dan van de reisregels van Irak voor reizigers uit Dld afhangen. Zie voor meer info: https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/irak-node/iraksicherheit/202738. Houdt u er rekening mee dat op Duitse luchthavens een medisch mondkapje verplicht is. Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger