Duitslandweb logo Duitslandweb

Regeringscommissie tegen rechts-extremisme van start

Kort nieuws - 20 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft een commissie tegen rechts-extremisme ingesteld die woensdag voor het eerst bijeenkomt. Kanselier Merkel zelf zit deze nieuwe Kabinettsausschuss voor.

De roep om een regeringscommissie tegen rechts-extremisme werd luid na de aanslag in Hanau in februari van dit jaar. Daarbij schoot een 43-jarige man uit racistische motieven negen mensen dood in twee shishalounges. De aanslag in Hanau staat niet op zichzelf: vorig jaar was er onder meer de schok na de moord op CDU-politicus Lübcke door een rechts-extremist en de aanslag in Halle, ook door een rechts-extremist. 

De commissie moet haatcriminaliteit en rechts-extremisme tegengaan en preventieve maatregelen nemen. Met Merkel als voorzitter heeft de bondsregering van het bestrijden van rechts-extremisme een 'Chefsache' gemaakt. De Kabinetsausschuss bestaat uit een groot aantal ministers, onder wie Olaf Scholz (Financiën en vice-kanselier), Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken), Heiko Maas (Buitenlandse Zaken), Christine Lambrecht (Justitie), Annegret Kramp-Karrenbauer (Defensie), Franziska Giffey (Gezinszaken), Anja Karliczek (Onderwijs) en Integrationsbeauftragte Annette Widmann-Mauz, die namens de regering speciaal toezicht houdt op de integratie in Duitsland.

De commissie wordt door sommigen ook wel het Antifa-Kabinett genoemd, refererend aan het Klima-Kabinett voor klimaatbescherming en het Corona-Kabinett dat de coronacrisis moet aanpakken. De term Antifa - kort voor antifascisme - wordt gebruikt voor tegenstanders van rechts-extremisme en neonazisme. Lees meer bij Der Spiegel en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger