Duitslandweb logo Duitslandweb

Regeringscommissie tegen rechts-extremisme van start

Kort nieuws - 20 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft een commissie tegen rechts-extremisme ingesteld die woensdag voor het eerst bijeenkomt. Kanselier Merkel zelf zit deze nieuwe Kabinettsausschuss voor.

De roep om een regeringscommissie tegen rechts-extremisme werd luid na de aanslag in Hanau in februari van dit jaar. Daarbij schoot een 43-jarige man uit racistische motieven negen mensen dood in twee shishalounges. De aanslag in Hanau staat niet op zichzelf: vorig jaar was er onder meer de schok na de moord op CDU-politicus Lübcke door een rechts-extremist en de aanslag in Halle, ook door een rechts-extremist. 

De commissie moet haatcriminaliteit en rechts-extremisme tegengaan en preventieve maatregelen nemen. Met Merkel als voorzitter heeft de bondsregering van het bestrijden van rechts-extremisme een 'Chefsache' gemaakt. De Kabinetsausschuss bestaat uit een groot aantal ministers, onder wie Olaf Scholz (Financiën en vice-kanselier), Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken), Heiko Maas (Buitenlandse Zaken), Christine Lambrecht (Justitie), Annegret Kramp-Karrenbauer (Defensie), Franziska Giffey (Gezinszaken), Anja Karliczek (Onderwijs) en Integrationsbeauftragte Annette Widmann-Mauz, die namens de regering speciaal toezicht houdt op de integratie in Duitsland.

De commissie wordt door sommigen ook wel het Antifa-Kabinett genoemd, refererend aan het Klima-Kabinett voor klimaatbescherming en het Corona-Kabinett dat de coronacrisis moet aanpakken. De term Antifa - kort voor antifascisme - wordt gebruikt voor tegenstanders van rechts-extremisme en neonazisme. Lees meer bij Der Spiegel en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'

Duizenden tegen de 'corona-dictatuur'

De groeiende onvrede met de corona-maatregelen komt uiterst-rechts zeer gelegen.

Lees meer

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Mensen hebben het recht zelf te bepalen wanneer ze sterven, heeft de hoogste Duitse rechtbank bepaald.

Lees meer

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de 3e extreem-rechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger