Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland - 15 april: Scholen na 4 mei stapsgewijs open

Kort nieuws - 15 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering en de deelstaten hebben besloten dat de scholen en kinderopvang gesloten blijven tot en met 3 mei. Daarna kunnen ze stapsgewijs opengaan, examenklassen als eerste. Dat heeft kanselier Merkel woensdagavond bekend gemaakt. 

Kanselier Merkel heeft vanmiddag in een videoconferentie met de deelstaten besproken hoe het verder moet met de corona-maatregelen, die de afgelopen vier weken golden (onder meer scholen, horeca en veel winkels dicht, 1,5 meter afstand en niet in groepjes op straat).

Vanaf maandag kunnen winkels tot 800 vierkante meter weer openen als ze zich aan strenge voorschriften houden. 'Gewone' mondkapjes worden dringend geadviseerd in winkels en het openbaar vervoer, maar verplicht worden ze niet, zei Merkel. Vanaf 4 mei kunnen de scholen in kleine stapjes weer openen. De onderwijs- en jeugdministers van de deelstaten moeten dit plan verder uitwerken. Kinderopvang en basisschool blijven eerst nog dicht. Examenklassen en het laatste jaar van de basisschool mogen als eerste beginnen.

Ook kappers kunnen na 4 mei weer aan het werk. Privé-reizen en familiebezoeken zouden voorlopig nog niet kunnen en ook de afstands- en hygiëneregels blijven voorlopig gelden. Mensen mogen alleen, met een ander of met leden van het eigen huishouden op straat. Tot eind augustus zijn grote evenementen niet toegestaan. Ook de horeca en overdekte winkelcentra -"Alle plekken waar veel mensen bij elkaar komen"- blijven voorlopig dicht.

Merkel gaf aan dat de versoepelingen alleen mogelijk zijn als infectiehaarden steeds snel worden opgespoord en ingedamd. Bij een infectie is het contactonderzoek zeer belangrijk, zodat de zieke en al zijn contacten kunnen worden geïsoleerd, legde Merkel uit.

De deelstaten hadden vooral moeite om regels voor de scholen te bepalen, omdat de omstandigheden in de deelstaten zeer verschillen. Sommige deelstaten beginnen bijvoorbeeld veel eerder aan de zomervakantie.

Leopoldina-studie

De discussie over een exit-strategie uit de gedeeltelijke lockdown barstte al voor Pasen los. Maandag publiceerde de nationale academie van wetenschappen Leopoldina een advies over een stapsgewijze terugkeer naar normaliteit. Kanselier Merkel had laten weten dat ze naar dit advies reikhalzend uitkeek. 

Grenscontroles verlengd

De Duitse grenscontroles aan de grenzen met Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken en Zwitserland worden verlengd met 20 dagen, tot 4 mei, heeft Binnenlandse Zaken bevestigd. De grenzen met Nederland en België zijn in principe open, maar daar wordt wel intensiever gecontroleerd met 'vliegende brigades'. Lees meer in het liveblog van Der Spiegel

Voor de regeling voor werktijdverkorting hebben al 725.000 Duitse bedrijven een aanvraag gedaan, meldde de Bundesagentur für Arbeit. Aan kleine bedrijven en zelfstandigen is al 8 miljard euro noodhulp uitgekeerd, heeft het minister van Economische Zaken bekendgemaakt. Voor dit noodhulppakket is 50 miljard gereserveerd. Lees meer bij Tagesschau

Besmette kankerpatiënten

Op de oncologische afdeling van universiteitsziekenhuis UKE in Hamburg zijn veertig mensen, patiënten en medewerkers, besmet geraakt met Covid-19. Kankerpatiënten lopen meer risico door een besmetting. Lees meer bij NDR

Reacties

Frans - 16 april 2020 20:09

Hoe zit het metvakantievluchten uit Duitsland zijn die toegestaan of zijn ze bijv tot 1 juni verboden?

Reageer
Marja Verburg Frans - 17 april 2020 13:00

Op dit moment geldt een reiswaarschuwing voor alle toeristische reizen vanuit Duitsland. Die geldt in ieder geval tot en met 3 mei. Zie: https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/covid-19/2296762
Wat daarna geldt, kunnen wij als redactie op dit moment niet overzien.
Zie voor meer info ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger