Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland - 14 april: virus verspreidt zich trager

Kort nieuws - 14 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal meldingen van mensen dat in Duitsland besmet is met het coronavirus is afgelopen paasdagen gedaald. Dat zei directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut (het Duitse RIVM) dinsdag op een persconferentie. 

Tegelijkertijd is er tijdens de feestdagen minder getest, zei Wieler. Op dit moment telt Duitsland  125.098 geregistreerde besmettingen en 2.969 overledenen. Meer dan de helft van alle mensen met Covid-19 is inmiddels genezen, 68.200. Lees de actuele cijfers bij het RKI

Het coronavirus is nog niet ingedamd, zei Wieler, maar de verspreiding gaat wel minder snel, zo lijkt het. Dat noemde hij een positieve tendens waaraan alle mensen in Duitsland bijdragen. Wieler benadrukte dat het naleven van de maatregelen nog steeds nodig is. "Hoe groter de discipline, hoe mooier de beloning zal zijn", zei Wieler. Lees meer bij Tagesschau

Afgelopen dagen is er veel discussie over versoepeling van de maatregelen. De Duitse nationale academie van wetenschappen Leopoldina kwam maandag met een adviesrapport. Daarin adviseren wetenschappers een stapsgewijze terugkeer naar de normaliteit. Ze noemen onder meer een beperkte opening van de scholen en het verplichten van mondkapjes in het ov. Meer over het advies op Duitslandweb

De adviezen van Leopoldina zijn een belangrijke basis voor de beslissingen die de Duitse regering moet nemen over het versoepelen van de contactbeperkingen. De huidige maatregelen gelden tot en met 19 april. De bondsregering en de deelstaten overleggen woensdagmiddag over een mogelijke versoepeling van de beperkende maatregelen. Woensdagmorgen komt eerst nog het corona-kabinet bijeen. (Die vergadering was aangekondigd voor vandaag, maar is verschoven naar morgen.)

Wieler zei op de persconferentie dat hij het epidemiologisch gezien logischer vindt eerst de oudere kinderen weer naar school te laten gaan, omdat die zich beter aan afstandsregels kunnen houden. Maar hij merkte daarbij op dat natuurlijk ook andere factoren worden meegewogen.

Der Spiegel meldde maandag dat mensen in Duitsland weer steeds mobieler worden. Dat blijkt uit telefoongegevens. In maart bleef iedereen vooral binnen, maar begin april trokken meer mensen eropuit. Dat is af te lezen aan de gegevens van zendmasten waarmee de telefoons verbinding maakten. De oorzaken zijn waarschijnlijk het mooie weer en de vrije paasdagen.

Aan de Nederlands-Duitse grens was tijdens het paasweekend extra toezicht op het grensverkeer. Een inreisverbod was er niet, maar Duitsers aan de grens werden dringend verzocht om te keren. Ongeveer de helft gaf daar volgens de Koninklijke Marechaussee gehoor aan, meldde de regionale omroep 1Limburg maandagavond.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger