Duitslandweb logo Duitslandweb

Verdrag van Versailles 100 jaar

Kort nieuws - 10 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op 10 januari 1920 werd het Verdrag van Versailles van kracht. Het verdrag, opgesteld door de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog, legde de schuld voor de oorlog volledig bij Duitsland en zijn bondgenoten en verplichtte de jonge republiek tot herstelbetalingen en het afstaan van grondgebied en koloniën.

Het vredesverdrag werd in Duitsland als een vernedering ervaren. De legerleiding verspreidde het verhaal dat de oorlog best nog gewonnen had kunnen worden, als het parlement meer troepen had gestuurd en er in Duitsland zelf geen revolutie was uitgebroken. Met het ondertekenen van het Verdrag van Versailles heeft de Duitse politiek het leger een dolk in de rug gestoken, stelden de generaals, onder wie de later president Paul von Hindenburg. 

Tagesschau publiceerde vandaag een Faktenfinder over deze dolkstootlegende. Conclusie: "Een bewust geïnstrumentaliseerde, politieke leugen." Fake news avant la lettre. Lees meer bij Tagesschau of luister naar Duitslandweb-redacteur Lynn Stroo in het Radio 1 Journaal (om 06:40 uur). Meer over de Vrede van Versailles en de Eerste Wereldoorlog in ons naslagwerk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger